Duminică dăm ceasurile înapoi. Se trece la ora de iarnă

Duminică dimineața, românii ar urma să doarmă mai mult cu o oră, în contextul în care se trece oficial la Ora de Iarnă. Astfel, în noaptea de 26 / 27 octombrie, ora 4 va deveni ora 3, ziua de 27 octombrie urmând a fi cea mai lungă din acest an. Această schimbare orară va afecta și transportul feroviar de persoane, călătoriile din acea noapte urmând a fi mai lungi ca durată.

De mai bine o sută de ani, în Europa și în cele mai multe țări din lume se practică trecerea la așa numita Oră de Vară, respectiv Oră de Iarnă. Ideea aparține omului de știință american Benjamin Franklin, care a propus acest mecanism în ideea folosirii cât mai mult a luminii solare în fabrici și uzine, în vederea economiei de carburant pentru iluminat.

În acest an, trecerea la ora de iarnă se va petrece în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ceasurile ar urma să fie date cu o oră înapoi. Astfel, ora 4 va deveni ora 3, ziua de 27 octombrie urmând a fi cea mai lungă din acest an.

Dacă pentru multe persoane, în special cele aflate în câmpul muncii, adaptarea organismului la ora de iarnă va trebui să fie destul de bruscă, elevii vor avea timp să se obișnuiască. Asta pentru că ei vor fi în vacanță săptămâna viitoare, urmând a reîncepe școala luni, 3 noembrie.

Cât privește transportul feroviar de personae. Cei care vor călători în noaptea respectivă vor avea cele mai lungi călătorii. „CFR Călători informează că începând din 27 octombrie 2024, în activitatea de transport feroviar de pasageri se va trece la ora Europei de Est, ora 4 AM devine ora 3 AM. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație. Trecerea la ora Europei de Est nu modifică mersul trenurilor în vigoare”, anunță CFR Călători

1 COMENTARIU

  1. Mare imbecilitate! Ca de altfel, toate ideile care vin de dincolo de ocean. Benjamin Franklin n-a avut ce face! Îl interesa pe el, din lipsă de altceva mai inteligent de făcut, ritmul de viață al parizienilor, care nu ar fi fost adaptat pentru exploatarea la maxim a luminii naturale…. sigur, că da! Poate francezii doreau să se culce foarte devreme, ca să economisească gazul și lumânările, nu văd pentru ce, gestul acestora, i-ar fi stârnit interesul americanului?! Numai că individul băgăreț n-a gândit și la impactul schimbării orei asupra sănătății oamenilor, respectiv perturbarea ceasului biologic intern, responsabil pentru reglarea somnului și a nivelului de energie pe parcursul zilei, stările profunde de oboseală etc. etc.
    Ce-i drept, către sfârșitul anilor 1700, când omul politic american a enunțat pentru prima oară ideea stupidă a modificării orei, nu existau studiile de impact asupra rutinei zilnice umane, dar, chiar și așa, faptul că nici în momentele actuale nu se renunță la o asemenea absurditate, mi se pare o prezervare necinstită a unor concepte teribil de iraționale, a unor prostii monumentale, desigur, legate tot de finanțele globale deținute de către unii, precum și de „șocurile” petroliere. Practic, se știe clar: „ora de iarnă” este cea LEGALĂ, este ora fusului orar, cu mare însemnătate asupra ciclurilor vieții! Restul, reprezintă prostia lustruită ca valoare contemporană!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.