Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat, pe www.afir.ro, Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Între cei peste 500 de fermieri care vor primi bani pentru utilaje agricole noi se află și 9 producători vasluieni, iar un altul, din Codăești,va înființa depozite și o unitate de procesare a cerealelor și plantelor oleaginoase.
La sfârșitul lunii iunie, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) deschidea sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare pentru achiziții simple de utilaje agricole, prin submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală. Interesul din partea fermierilor a fost foarte mare, astfel că fondurile puse la dispoziție, peste 310 milioane de euro, au fost epuizate mult înaintea finalizării sesiunii, data limită fiind 24 septembrie.
Deja AFIR a publicat pe www.afir.ro un prim raport de selecție intermediar, prin care 511 de proiecte au fost selectate pentru finanțare și vor primi în total peste 147 de milioane de euro, în cadrul sub-măsurii de finanțare 4.1 Investiții în exploatații agricole. Toți acești fermieri din sectorul vegetal vor primi bani, fonduri europene nerambursabile pentru a-și cumpăra tractoare sau utilaje agricole noi, în vederea modernizării parcului agricol.
Între beneficieri se numără și 9 fermieri vasluieni, care au fost admiși spre finanțare. Este vorba de societăți sau asociații de producători care-și desfășoară activitatea pe teritoriul comunelor Vetrișoaia, Băcani, Vinderei, Fruntișeni, Crețești și Zorleni, iar 3 producători sunt din orașul Murgeni. Valorile eligibile ale proiectelor depuse de fermierii vasluieni sunt cuprinse între 350 de mii de euro și 500 de mii de euro, banii urmând a fi folosiți în general pentru achiziția de tractoare și utilaje agricole. Cererea depusă de un alt fermier vasluian, din Poienești, a fost respinsă.
Tot cu fonduri europene, un producător agricol din Codăești își va moderniza unele dintre cădirile pe care le are, urmând a înființa atât depozite, cât și o unitate de procesare a cerealelor și plantelor oleaginoase. În acest sens, producătorul în cauză a accesat un proiect cu o valoare eligibilă de aproape 2,3 milioane euro prin intermediul AFIR, care implementează Măsura DR22 – Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole. Fermierul vasluian este unul dintre cei doar 5 producători din întreaga țară a cărui proiect a fost declarat eligibil în cadrul etapei 2, în raportul publicat în această lună.