Județul Vaslui s-a distins în ultimele alegeri nu numai prin votul masiv acordat PSD, partid care domină continuu județul de 30 de ani, ci și prin altceva decât voturi, mai exact prezența cea mai redusă din țară, dar și cele mai multe voturi nule găsite în urne, semne ale neîncrederii vasluienilor în sistemul politic. În privința alegerilor, tot vasluienii sunt cei care au reales cel mai vechi primar din țară, pe Temistocle Doaconu, în comuna Pădureni, care conduce primăria din 1990.

Vasluienii s-au distins la ultimele alegeri locale și europarlamentare printr-un apetit foarte scăzut pentru politică, pe fondul dezamăgirii generale în ce privește politica și politicienii pe care o trăiesc românii, în județul nostru înregistrându-se cea mai redusă prezență la vot din țară. Procentele cele mai mici de participare s-au înregistrat în județul Vaslui – 24,22%, Galați – 24,9% , Iași – 25%, în vreme ce cele mai mari rate de prezență la urne s-au înregistrat în județele Olt, Sălaj, Giurgiu, Vâlcea și Gorj – 38%.
Explicațiile pentru această absență nu stau numai în lipsa de interes a locuitorilor față de alegeri, ci și în prezența, sau mai bine spus absența moldovenilor de peste Prut, care sunt nominal locuitori ai municipiului Vaslui, în special, însă nici nu trăiesc și nici nu votează aici. Ei s-au înregistrat ca locuitori doar pentru a obține cetățenia română și dreptul de a lucra legal în Uniunea Europeană. Iar numărul lor este de ordinul a zeci de mii de persoane. Mulți, chiar mii, au fost înregistrați la o singură adresă. De exemplu, la Școala Constantin Parfene din Vaslui, unde sunt comasate secțiile de vot 13-19, erau așteptați aproape 13 mii de alegători. Au venit sub o mie, pentru că cei mai mulți „locatari” sunt basarabeni. În realitate municipiul Vaslui are undeva la 60 de mii de locuitori, în vreme ce numărul de votanți înregistrați pentru alegerile din 2024 depășește 131 de mii.
Cele mai multe voturi nule
În privința voturilor nule, pe care vasluienii le-au anulat cu intenție sau din greșeală, nu există niciun dubiu: suntem primii pe țară. Alături de județul vecin Vrancea avem cel mai mare procent de buletine de vot anulate, 6,7%, la alegerile europarlamentare. În vreme ce cele mai puține voturi nule au fost înregistrate în județele Hunedoara, Timiș, Ilfov, Harghita și Cluj (aproximativ 4%), iar la nivel național, din cele 9.440.962 de voturi exprimate 488.261 de voturi au fost declarate nule, ceea ce înseamnă 5,1% din voturi. În 2019 numărul acestora a fost de 274.415 din 9,3 milioane de alegători, adică 2,89% din voturi. Situația de anul acesta este comparabilă cu cea din 2014, când 5,83% dintre voturi au fost declarate nule.
Cel mai vechi primar
Ajuns la 74 de ani Temistocle Diaconu a fost primar în viața sa mai mult decât orice altceva, conducând primăria din Pădureni încă din 1990. Pe 9 iunie 2024 a câștigat a noua oară alegerile cu 59,77%, mult mai puțin decât altădată, când lua și peste 80% din voturi. Fost învățător în perioada comunistă, Diaconu a devenit anul acesta cel mai cel mai longeviv primar din România. Împărțea acest titlul până la ultimele alegeri cu un primar din județul Gorj, însă acesta a pierdut alegerile locale de pe 9 iunie 2024.