Bacalaureatul a început, se apropie Evaluarea Națională

Săptămâna viitoare va debuta examenul de Evaluare Națională, ediția 2024, examen definitoriu în ceea ce privește viitorul parcurs școlar și al carierei profesionale a actualilor absolvenți de gimnaziu. Marți, 25 iunie 2024, se desfășoară proba scrisă la limba și literatura română, iar vineri la matematică, afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor având loc pe 9 iulie. Pentru absolvenții de gimnaziu urmează apoi înscrierea la liceu sau școală profesională, media de la Evaluarea Națională fiind singurul criteriu pentru accederea la unitatea școlară dorită.

Zilele acestea, circa 3.300 de absolvenți de liceu au început deja susținerea Bacalaureatului, prin participarea la prima probă, cea orală de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Pentru ei, probele scrise vor debuta pe 1 iulie, cu cea la Limba și literatura română, iar rezultatele finale le vor afla pe 12 iulie.

Până atunci, colegii lor mai mici, absolvenții de gimnaziu, cei care le vor lua practic locul în sălile de clasă din licee sau școli profesionale, vor intra și ei în focul examenelor. Este vorba de Evaluarea Națională 2024, examen care va debuta pe 25 iunie, cu proba scrisă la limba și literatura română. Va urma apoi proba scrisă la matematică, care va avea loc vineri, 28 iunie, pentru ca primele rezultate să fie anunțate pe 3 iulie, până la ora 14.00. Depunerea eventalelor contestații cu privire la notele primite se vor putea face în aceeași zi, 3 iulie, între orele 16.00 – 19.00, și pe 4 iulie între orele 8.00 – 12.00. Soluționarea contestațiilor se va face în perioada 4 iulie – 9 iulie, urmând ca afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor să aibă loc pe 9 iulie 2024.

Deja, viitorii candidați s-au obișnuit cu rigorile examenului, la simularea din luna februarie a Evaluării Naţionale și, la fel ca atunci, fiecare probă scrisă va începe la ora 9.00, iar accesul în sălile de examen urmând a fi permis cel târziu până la ora 8.30. Elevii vor fi distribuiți pe săli conform unei repartizări prealabile, afișată pe ușa fiecărei săli, iar accesul în sala de examen se face doar pe baza unui act de identitate. Examenul va fi supravegheat video. Nu sunt permise nici un fel de surse de inspirație, electronice sau pe hârtie, altele decât cunoștiințele acumulate de fiecare dintre candidați. De asemenea, reamintim faptul că timpul destinat elaborării lucrării scrise este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare a candidatului, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Cât privește corectarea lucrărilor, ea nu se va mai face la nivelul fiecărui centru de examen, ci digitalizat, lucrările urmând a fi distribuite aleatoriu evaluatorilor din toată țara. Comunicarea rezultatelor se va face anonimizat, utilizându-se codurile individuale, primite la începutul examenului, coduri care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor.

Rezultatele la Evaluarea Națională sunt singurele care contează pentru înscrierea la liceul sau școala profesională dorită. În cazul candidaților cu medii la evaluare egale, criteriile de departajare aplicate vor fi: nota obținută la proba de limba și literatura română; apoi, în caz de egalitate, nota obținută la proba de matematică. Media generală pentru clasele V-VIII va fi ultimul criteriu de departajare între candidați, în cazul unor medii egale de intrare în clasa a IX-a, potrivit procedurii și calendarului admiterii din anul școlar 2022-2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.