Atenție, crescători de albine! Joi dimineață, lucrări de dezinsecție aeriană în municipiul Vaslui

Crescătorii de albine și pasionații de sericicultură de pe raza municipiului Vaslui și localitățile limitrofe sunt avertizați să ia măsuri de precauție specifice în cursul dimineții de joi, 20 iunie 2024, atunci când vor fi efectuate lucrări de dezinsecție aeriană. La fel, persoanele care se vor regăsi în perioada respectivă în aer liber, în zonele în care se pulverizează insecticid, sunt avertizate ca, în cazul în care simt efecte adverse, să recurgă la măsuri de prim ajutor, și să se prezinte la medic ori la o unitate medicală.

Primăria Municipiului Vaslui continuă lucrările de combatere a țânțarilor. Astfel, joi, 20 iunie 2024, între orele 5.00 – 8.00, se va efectua un tratament de dezinsecție aeriană, pe toată raza UAT Municipiul Vaslui, prin pulverizare din elicopter a soluției de insecticid SOLFAC TRIO EC 140 NF, produs avizat de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, nr. aviz 5645BIO/18/12.24.

În cazul în care condițiile meteorologice vor împiedica desfășurarea acestei acțiuni, perioada de efectuare a dezinsecției va fi reprogramată.

Lucrările de dezinsecție vor fi efectuate de către operatorul SC Goscom Vaslui SA, care desfășoară astfel de activități în baza Autorizației Sanitar – Veterinare nr. 111 din 25.07.2012.

„Atenționăm crescătorii de albine și pasionații de sericicultură de pe raza municipiului Vaslui (inclusiv Gura Bustei, Bahnari, Moara Grecilor), dar și a localităților învecinate (Pușcași, Muntenii de Sus și Muntenii de Jos) și recomandăm luarea de măsuri de protejare, deoarece insecticidul utilizat poate fi periculos pentru familiile de albine și viermii de mătase”, anunță, într-un comunicat, Primăria municipiului Vaslui.

În general, acest insecticid, SOLFAC TRIO EC 140 NF, nu este periculos pentru om sau animale, însă inhalarea ori contactul direct al pielii ori ochilor cu această substanță poate induce unele efecte adverse, în anumite cazuri, chiar periculoase.

În aceste condiții, reprezentanții Primăriei și cei ai Goscom SA recomandă următoarele MĂSURI DE PRIM AJUTOR: „Ca indicații generale, în caz de contact cu insecticidul, primul lucru care trebuie făcut este de a se ieși din zona periculoasă. Așezați și transportați victima într-o poziție laterală stabilă. Scoateți imediat hainele contaminate și depozitați-le în siguranță. În caz de inhalare, se va ieși la aer curat. Se va culca persoana respectivă și se va ține la căldură. Se va anunța imediat un medic sau spitalul de urgență. Dacă insecticidul intră în contact cu pielea, se va spăla imediat cu apă și săpun. Dacă simptomele persistă se va chema un medic.

În cazul în care substanța intră în contact cu ochii, se va clăti imediat și din abundență cu apă, inclusiv sub pleoape, timp de cel puțin 15 minute. Scoateți lentilele de contact, dacă există, după primele 5 minute și continuați să clătiți cu apă. Se va acorda asistență medicală dacă iritația crește și persistă. În caz de ingerare, NU se va induce stare de vomă. Se va clăti gura. Se va anunța imediat un medic sau spitalul de urgență”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Primăriei municipiului Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.