Prima furtună din această vară: daune importante pentru fermierii vasluieni

Debutul lunii iunie a fost marcat de instabilitate atmosferică, cantități importante de precipitații căzute în decurs de câteva ore, fiind raportate în multe zone din județ. Din păcate, departe ca ploile să fie o bucurie pentru fermieri, în unele zone precipitațiile au fost însoțite de grindină, uneori de dimensiuni mari, care au distrus sute de hectare. Cea mai gravă situație a fost înregistrată în zona Codăești, un prim bilanț arătând că peste 400 de hectare cu grâu, orz sau rapiță au fost puse la pământ de grindina ce a a vut dimensiuni chiar și de mărimea unui ou de porumbel…

În după amiaza zilei de marți, 4 iunie 2024, mai multe mesaje emise pe serviciul RoAlert au anunțat posibilitatea producerii unor fenomene meteo extreme, în special căderi de grindină de dimensiuni medii și mari și cantități mari de precipitații produse în interval relativ scurt de timp, ce s-ar fi putut solda cu inundații.

Din păcate pentru locuitorii din mai multe zone ale județului Vaslui, aceste predicții s-au adeverit! Astfel, în această dimineață, un prim bilanț făcut de fermieri și autoritățile locale au arătat că în zona Codăești, peste 400 de hectare de culturi agricole, grâu, rapiță sau orz, ar fi fost calamitate datorită grindinei căzute marți seara. Daunele ar putea fi chiar mai mari, dat fiind că fermierii nu au putut ajunge să inventarieze întreaga zonă. La cele 400 de hectare calamitate deja raportate de fermieri se adaugă și pagubele din gospodăriile populației, grindina afectând atât culturile din câmp ori solarii, dar și pomii fructiferi.

Căderi de grindină au fost raportate și în zona localității Muntenii de Jos, de lângă Vaslui, dar și în împrejurimile municipiului Huși, acolo unde localnicii, în această dimineață, au descoperit în curți un strat de circa 3-4 milimetri de gheață.

Nu doar grindina a afectat culturile agricole, ci și căderile masive de precipitații, la Codăești fiind înregistrați nu mai puțin de 82 de l/mp căzuți într-o perioadă scurtă. De asemenea, în zona Rediu a municipiului Vaslui, cantitatea de apă înregistrată a ajuns la 42,6 l/mp, iar în zona Corodești, s-au înregistrat 34,4 l/mp, în timp ce în comuna Ștefan cel Mare, cantitățile de apă căzute marți după-amiază au însumat 34,9 l/mp.

Conform declarației directorului Direcției Agricole Vaslui, ing. Gigel Crudu, se așteaptă rapoartele din teritoriu privind daunele produse de fenomenele meteo extreme în acest zile de început de iunie pentru a se întocmi o situație completă ce va fi transmisă către Ministerul Agriculturii.

Urmează a se vedea dacă fermierii care au suferit astfel de pierderi vor primi compensări guvernamentale, sau, dacă au avut asigurări încheiate în acest sens, ar putea primi despăgubiri din partea firmelor de asigurare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.