Consiliul Județean Vaslui alocă 120.000 de lei pentru organizarea olimpiadelor școlare

Consiliul Județean Vaslui va aloca de la bugetul județului suma de 120.000 de lei pentru organizarea și desfășurarea în bune condiții a fazei județene a olimpiadelor școlare pe diverse discipline. Aproape trei mii de elevi vasluieni vor participa în perioada martie-aprilie la nu mai puțin de 41 de olimpiade, cei mai mulți, 300 de elevi, fiind angrenați în faza județeană a olimpiada de limba și literatura română.

În anul 2024, la faza județeană a 40 de olimpiade ce vor fi organizate în perioada 2 martie-20 aprilie, la care se adaugă Olimpiada de inovare și creație digitală – InfoEducație, a cărei fază județeană va avea loc între 20-26 mai, vor fi angrenați 2.990 de elevi și câteva sute de cadre didactice care vor asigura supravegherea examenelor, corectarea lucrărilor și însoțirea elevilor către centrele unde vor avea loc olimpiadele. Acest lucru presupune un efort logistic major și resurse financiare pentru achiziția de rechizite și materiale de birotică pentru probele scrise ori de echipamente necesare la probele practice pentru olimpiadele pe discipline tehnologice, transportul elevilor și a profesorilor însoțitori, asigurarea de apă potabilă și mâncare pentru aceștia ori închirierea unor săli pentru festivitățile de premiere a elevilor câștigători. De asemenea, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) dorește să marcheze desfășurarea fazei județene 2024 a Olimpiadelor Școlare prin acordarea de diplome, ecusoane și stegulețe având inscripționate cuvântul „Pace” pentru toți participanții, și mape cu mape cu materiale consumabile pentru membrii comisiilor de corectare. Costul tuturor acestora se ridică la peste 120.000 lei, cheltuială care depășește posibilitățile financiare ale bugetului ISJ.

În aceste condiții, ISJ a solicitat ajutorul Consiliului Județean (CJ) Vaslui pentru alocarea de resurse financiare în vederea asigurării logisticii necesare pentru organizarea și desfășurarea în bune condiții a fazei județene a olimiadelor școlare pe diverse discipline. Cererea, având și suport legal, Legea învățământului preuniversitar prevăzând că autoritățile administrației publice locale pot asigura fonduri pentru organziarea și desfășurarea olimpiadelor și concursurilor școlare locale sau județene, precum și pentru acordarea de stimulente financiare elevilor care au obținut distincții, medalii și premii speciale și cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora, a primit acceptul conducerii CJ Vaslui. „Olimpiadele și concursurile școlare promovează valorile culturale și etice fundamentale, spiritul de fair-play, competitivitatea și comunicarea interpersonală. Indiferent de domeniul lor, aceste competiţii şcolare stimulează creativitatea şi gândirea critică, oferă motivația atât de necesară în procesul de învățare și ajută la identificarea și dezvoltarea talentelor, abilităților și cunoștințelor, contribuind la dezvoltarea personală și profesională a elevilor”, a explicat vicepreședintele cu atribuții de președinte al CJ Vaslui, Ciprian Trifan, solicitarea adresată consilierilor județeni de aprobare a unei Hotărâri privind alocarea de la bugetul județului a sumei de 120.000 lei pentru finanțarea olimpiadelor școlare pe discipline, faza județeană, pentru anul școlar 2023- 2024. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.