Cărți funciare gratuite, pentru proprietarii vasluieni de imobile

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), continuă înregistrarea sistematică gratuită a imobilelor pe sectoare cadastrale din întreaga țară. Recent, ANCPI a lansat o nouă etapă de finanțare pentru înregistrarea sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale disponibilă primăriilor în vederea începerii sau continuării lucrărilor de cadastru pe sectoare cadastrale cu fonduri nerambursabile. Până acum, 46 dintre primăriile vasluiene au deja încheiate contracte specifice de prestări de astfel de servicii, cu bani din fonduri publice, 12 urmând a fi cadastrate integral. Doar anul trecut, OCPI Vaslui a deschis 192.022 de cărți funciare, gratuit pentru proprietarii de imobile din județ.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituție publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), a lansat o nouă etapă de finanțare pentru înregistrarea sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale. Dat fiind că fiecare unitate administrativ-teritorială eligibilă poate primi până la 160.000 de lei pentru efectuarea de astfel de lucrări, majoritatea primăriilor vasluiene, dintre cele eligibile în acest sens, și-au exprimat intenția de a începe sau de a continua lucrările de cadastru pe sectoare cadastrale. Acestea pot încheia contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI). Termenul este de 60 de zile de la primirea înştiinţărilor transmise de OCPI-uri, iar durata contractelor de finanțare este de 28 de luni. După semnarea contractelor de finanțare, primăriile au la dispoziție alte 60 de zile pentru a încheia contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică a imobilelor.

ANCPI va deconta între 109,00 lei +TVA / imobil și 473,06 lei +TVA / imobil, în funcție de gradul de dificultate a terenului, zonele de aplicare a Decretului nr. 115/1938 (carte funciară veche) și de gradul de acoperire cu construcții.

Conform datelor prezentate de Daniela Chiper, directorul OCPI Vaslui, până la începutul acestui an au fost deschise gratuit pentru proprietarii de imobile din județul Vaslui un număr de 192.022 de cărți funciare cu o suprafață totală de 127.636 ha și un total de 9.620 de imobile. Este vorba de cărți funciare deschise prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF), respectiv prin Proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, pentru UAT Costești, cu finanțare publică. Doar anul trecut, prin PNCCF, au fost deschise un număr 39.779 de cărți funciare. Nu mai puțin de 12 UAT-uri din județ, respectiv Banca, Berezeni, Ciocani, Costești, Dodești, Drânceni, Duda – Epureni, Hoceni, Puiești, Tutova, Vetrișoaia și Vinderei, cu o suprafață totală depășind 88 de mii de hectare, vor fi cadastrate integral cu fonduri publice.

Până acum, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF), la nivelul UAT-urilor vasluiene, au fost semnate 43 de contracte de finanțare și 46 de contracte de prestări servicii, în valoare totală de 7.297.477,70 lei, bani cu care vor fi cadastrate în jur de 57.400 de imobile și peste 45.250 de hectare de teren.

„Până în prezent, la nivel național, ANCPI a înregistrat în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, prin PNCCF, peste 6,7 milioane de proprietăți. PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene, dar și din bugetul local al primăriilor”, se arată în comunicatul ONCPI.

1 COMENTARIU

  1. Putini stiu care este adevarul din spatele afirmatiei „cadastru gratuit pentru cetateni”! Pentru toti cei care, la momentul inventarierii cu legea 165/2013, nu au avut titluri de proprietate, ci, in urma reconstituirii cu Legea 18/1991, doar adeverinte de drept de proprietate validate in anexe, si unii procese verbale de punere in posesie, terenurile deja atribuite au fost transformate, la inventariere, in rezerve retrocedabile, deci in terenuri neatribuite. Practic, intreg procesul de reconstituire cu Legea 18/1991, pentru acesti cetateni, a fost anulat. Acest fapt a permis ca, la momentul cadastrului sistematic, proprietarul sa fie considerat „neidentificat”, iar in cartile funciare deschise din oficiu, sa fie inscris dreptul de proprietate „provizoriu” al UAT. Putini stiu ca acest provizorat are un termen de 5 ani, dupa care, toti cei ce nu au titluri le pot pierde definitiv, prin imposibilitatea justificarii inscrierii provizorii. Transformarea terenurilor aflate in plin proces de atribuire in terenuri ramase neatribuite a facut posibila scoaterea din joc a adevaratului proprietar, si a permis ca, procesul de cadastru sistematic sa se desfasoare fara nicio transparenta: planurile parcelare n-au mai fost afisate de primarii pentru a fi consultate de catre cetateni si nu s-au mai intors dupa validarea de catre OCPI la UAT cu numere cadastrale atribuite in vederea emiterii titlurilor de proprietate. Ele au servit strict pentru realizarea planurilor cadastrale si nu si pentru emiterea titlurilor de proprietate. Pentru terenurile cu aceasta tipologie, respectiv transformate in rezerve retrocedabile, cadastrul sistematic s-a redus la aspectele pur tehnice ale cadastrului, in timp ce componenta juridica a fost „simplificata”. Putini dintre cei ce figureaza in registrele agricole si sunt platitori de taxe si impozite catre primarii, inregistrati ca „proprietari” cunosc aceasta realitate. In registrele cadastrale ei sunt „neidentificati”!!! Aceasta operatiune, care a blocat emiterea titlurilor de proprietate de peste 10 ani, este contrara oricarei legi, bazandu-se pe „opinii” si „clarificari” ale ANCPI, in dispretul total fata de cetateni si dreptul de proprietate. In judetul Vaslui, conform Raportului special al Avocatului Poporului, din 2022, exista un numar aproximativ 22000 de cereri de reconstituire care nu sunt finalizate nici pana astazi, la peste 30 de ani de la Legea 18/1991. Considerarea posesorului ca „neidentificat” a fost in beneficiul ANCPI, pentru care costul cadastrului sistematic s-a redus la 10% din costul la hectar, si, bineinteles, pentru UAT care s-a vazut „improprietarit” cu terenurile cetatenilor!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.