Oportunități pentru fermieri: Fonduri nerambursabile disponibile prin AFIR

Și în acest an, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pune la dispoziția fermierilor și a entităților care acționează în domeniul agricol fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Conform Calendarului AFIR 2024 pentru fondurile europene pentru fermieri, primele sesiuni de depunere de proiecte vor demara în martie. În total, în acest an, vor fi disponibile fonduri de aproximativ 1,6 miliarde euro, bani destinați modernizării infrastructurii agricole și investiții în diverse sectoare a aceastei importante ramuri a economiei românești.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat, recent, calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finanțare pentru intervențiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 și pentru submăsurile 4.1 și 17.1 din PNDR 2014-2020. Este vorba de măsurile și intervențiile derulate cu fonduri europene prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

„Aceste sesiuni reprezintă o oportunitate de a accesa fonduri în domenii care vizează investiții în sectoarele vegetal, forestier, achiziții de utilaje, înființarea grupurilor de producători, irigații, transfer de cunoștințe și consiliere, cooperare și prime de asigurare. Sesiunile de depunere proiecte se desfășoară în perioada martie – noiembrie 2024, fondurile disponibile fiind de aproximativ 1,4 miliarde Euro pentru intervențiile din PS 2023-2027 și 232 milioane Euro pentru măsurile din PNDR 2014-2020”, se arată în comunicatul publicat de AFIR.

Primele sesiuni de depunere de proiecte ar urma să debuteze chiar în luna martie, atunci când asociațiile sau grupurile de producători vor putea accesa fonduri fie pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol/pomicol, prin DR 33, suma pusă la dispoziție în acest sens fiind de 11,744 milioane euro, fie pentru modernizarea infrastructurii de irigații, prin intermediul DR 25 putând fi acccesate fonduri de nu mai puțin de 400 de milioane de euro. De asemenea, în perioada martie – aprilie ar urma să fie deschisă o sesiune de depunere de cereri de finanțare în cadrul PNDL 2024 – 2022, respective sM 4.1 „Investiții în exploatații agricole” – pachetul 4.1.1. „Achiziții simple de utilaje agricole”, cu o alocare publică ce va depăși 200 de milioane de euro.

Informații suplimentare și detalii specifice despre fiecare intervenție se regăsesc în secțiunea Dezvoltare Rurală a paginii www.madr.ro sau pe site-ul AFIR, afir.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.