14 comune vasluiene au depus proiecte la AFIR pentru crearea sau modernizarea infrastructurii rutiere de bază ori a drumurilor agricole de acces

Interes mare pentru măsurile DR 27 și DR 28, Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural, finanțate prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), fondurile nerambursabile puse la dispoziție fiind epuizate. 16 primării vasluiene au depus proiecte sperând să obțină o finanțare totală de 16 milioane de euro. La fel de mare interes a suscitat Schema de Energie V5, pentru realizarea de investiţii în producerea energiei electrice din surse regenerabile eoline și solare pentru autoconsum, din cele 1.342 de solicitări de finanțare depuse, 24 de proiecte fiind din partea potențialilor beneficiari din județul Vaslui.

La începutul lui noiembrie 2023, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) lansa primele sesiuni de primire a cererilor de finanțare pentru investiții în agricultură și pentru dezvoltarea infrastructurii rurale, cu fonduri disponibile prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Este vorba de intervențiile DR 27 – Crearea / modernizarea infrastructurii de acces agricole și DR 28 – Crearea / modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural, a căror sesiuni de depunere a cererilor de finanțare aveau drept termen limită 29 februarie 2024. Beneficiarii acestor Intervenții au fost autoritățile locale, care au avut ocazia să acceseze fonduri 100% nerambursabile pentru modernizarea infrastructurii rutiere, fie că a fost vorba de drumuri sătești ori comunale, fie de drumuri agricole de acces către exploatații, a căror întreținere și reparare cade tot în sarcina primăriei.

Doar că fondurile puse la dispoziție pentru DR 27, de 100.000.000 de euro, iar pentru DR 28, de 200.988.235 de euro, au fost epuizate mai devreme, înainte de finalul sesiunii, încă din luna ianuarie fiind depuse 189 de cereri de finanțare pentru infrastructura agricolă (DR-27), și 455 de cereri de finanțare, pentru proiectele destinate infrastructurii rutiere de bază (DR-28), valoarea solicitărilor financiare fiind de aproape 200% față de fondurile puse la dispoziție.
Primăriile vasluiene nu au scăpat ocazia să încerce să obțină astfel de fonduri nerambursabile pentru modernizarea infrastructurii rutiere, fonduri care completează cele deja accesate prin alte programe derulate, de exemplu de Ministerul Dezvoltării, prin PNDL 1 și 2 sau prin Programul Național „Anghel Saligny”. Astfel, pe Intervenția DR 28, nu mai puțin de 14 primării comunale vasluiene au depus către AFIR cereri de finanțare, în sumă totală de 14 milioane de euro. Este vorba de primăriile Albești, Băcești, Munteni de Sus, Epureni, Solești, Puiești, Hoceni, Zăpodeni, Dragomirești, Berezeni, Zorleni, Dumești, Pungești și Vinderei, care vor astfel să-și modernizeze drumurile sătești și comunale prin fondurile puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii, prin AFIR. De asemenea, primăriile Albești și Găgești au depus cereri de finanțare a câte un milion de euro, fiecare, pe Intervenția DR 27 – Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricole.

Tot recent, pe 15 februarie 2024, s-a încheiat sesiunea de depunere de cereri de finanțare nerambursabilă derulată de MADR prin AFIR, Schema Energie V5, pentru realizarea de investiţii în producerea energiei electrice din surse regenerabile eoline și solare pentru autoconsum. Este vorba de subvenționarea în vederea realizării de capacități noi de producere energie electrică din surse solare și eoliene (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), cu sau fără capacități de stocare integrate, pentru intreprinderi din sectorul agricol, societăți agricole, legal constituite și înregistrate la ONRC, din sectorul industriei alimentare, sau a organizațiilor sau federațiilor de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare.

În cadrul sesiunii deschisă începând cu 20 noiembrie 2023, AFIR a primit online 1.342 de solicitări de finanțare în valoare totală de 262.013.701 euro, ceea ce reprezintă un grad de utilizare a alocării de aproximativ 175%. Pe această schemă, au fost depuse, la nivelul județului Vaslui, nu mai puțin de 24 de proiecte care, dacă ar fi toate aprobate, ar aduce peste 4 milioane de euro în vederea realizării de capacități noi de producere energie electrică din surse solare și eoliene, respectiv din surse regenerabile de energie.

„Este îmbucurător interesul manifestat de autroritățile locale sau de către fermierii vasluieni, în accesarea fondurilor nerambursabile puse la dispoziție prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), și sper ca cât mai multe dintre proiectele sau cererile de finanțare depuse de către entități din județ să aibă o rezolvare pozitivă. Deasemenea, doresc să anunț faptul că vineri, 16 februarie, pe site-ul AFIR, a fost postat calendarul estimativ a sesiunilor de depunere de proiecte cu finanțare nerambursabilă pentru anul 2024, astfel încât potențialii beneficiari vor avea timp să-și pregătească documentația necesară”, a declarat Alin Trifu, directorul executiv al OFIR Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.