Salvatorii vasluieni au avut aproape 7.000 de intervenții anul trecut

Dispeceratul comun al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui – Serviciul de Ambulanță Vaslui a fost apelat anul trecut de 30.648 ori, reprezentând aproximativ 18% din totalul apelurilor de urgență la nivel județean. În total, în 2023, pompierii și paramedicii vasluieni au intervenit de 6.946 ori, între care 1.782 intervenții în situații de urgență și 5.164 intervenții ale ambulanțelor S.M.U.R.D. Fapt îmbucurător, a scăzut cu aproape o cincime față de 2022 numărul evenimentelor la care a fost nevoie de intervenția salvatorilor militari. Totuși, au fost și vasluieni care au folosit numărul de urgență 112 pentru a da alarme false, asfel că în 237 de cazuri, pompierii s-au întors din drum ori au făcut deplasări fără intervenție, timp în care poate în altă parte ar fi fost nevoie de intervenția rapidă a salvatorilor.

Marți, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Podul Înalt” al județului Vaslui a prezentat raportul activității desfășurate în anul 2023. Așa cum a prezentat col. Cătălin Ioan Oloeriu, inspectorul șef al ISU „Podul Înalt” al județului Vaslui, „Activitatea Inspectoratului a fost una intensă, iar rezultatele obținute au fost posibile doar prin implicarea și dăruirea tuturor pompierilor vasluieni”.

În cifre, în anul 2023 structurile operative ale ISU Vaslui și serviciile voluntare și private pentru situații de urgență au desfășurat la 6.554 intervenții, în medie 17,95 intervenții pe zi, cele mai multe, 5.061, fiind cazuri de urgență asistate de SMURD, paramedicii fiind solicitați să intervină în medie de aproximativ 14 ori/zi. În anul 2023, echipajele SMURD au asistat 5.139 persoane, mai multe cu 13% față de anul 2022, atunci când au fost asistate 4.533 persoane. În marea majoritate a cazurilor, a fost vorba de intervenții în cazul unor persoane care au suferit diverse traumatisme, 3.170 de cazuri, ori afecțiuni medicale generale, în 1.254 cazuri. Paramedicii au fost solicitați să acorde asistență medicală și în cazul a 46 de persoane care au suferit arsuri și a 131 de cazuri de intoxicații, multe având drept cauză unul dintre cele 496 de incendii la care au intervenit anul trecut, pompierii voluntari. Ambulanțele SMURD au fost solicitate și la 261 de accidente rutiere sau feroviare. Îmbucurător, la nivel general, anul trecut activitatea ISU Vaslui a înregistrat cu 19% mai puține intervenții diverse decât în 2022, an în care s-au înregistrat 8.069 intervenții, în medie 22,10 intervenții pe zi. Un alt lucru bun, în anul 2023, timpul mediu de răspuns pentru echipajele SMURD a fost de 15 minute și 15secunde, în scădere cu 45 de secunde față de anul 2022. În mediul urban, timpul mediu de răspuns a fost de 5 minute și 3 secunde, iar în mediul rural, timpul mediu de răspuns a fost de 22 minute și 50 secunde. Cât privește intervenția efectivă a paramedicilor, aceștia au petrecut în medie 46 minute și 55 secunde la fiecare eveniment.

„Sunt mândru de calitatea echipei pe care am onoarea, vremelnic să o conduc și, mă declar de-a dreptul impresionat de calitățile tuturor salvatorilor care participă la misiunile din teren”, a declarat inspectorul șef al ISU Vaslui, colonel Cătălin Ioan Oloeriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.