Vasluienii au votat! Proiectele care vor fi implementate prin Programul de Bugetare Participativă

Primăria municipiului Vaslui a publicat lista celor 5 proiecte propuse de către vasluieni în cadrul Programului de Bugetare Participativă și care vor fi implementate în acest an cu bani de la bugetul local. Din câte se pare, tinerii din municipiu vor mai multă mișcare, votând pentru construirea a două terenuri de streetball și a unuia de padbol, dar și pentru copăceii Green Spots, stații de încărcare a dispozitivelor mobile ce vor fi amplasate în parcuri. Pentru copii, va fi construit un parc educațional de circulație rutieră, iar persoanele cu dizabilități locomotorii vor avea la dispoziție în parcul Copou o toaletă publică ecologică cu facilități speciale destinate lor. Cât despre ecranul gigant ce urma să fie amplasat în Copou, ori parcul de joacă din Gura Bustei, proiectele nu au primit destule voturi, așa că rămâne la latitudinea municipalității dacă le va implementa, ori a cetățenilor dacă le vor propune din nou, pentru sesiunea de anul viitor.

Până pe 12 februarie 2024, locuitorii municipiului Vaslui au putut vota care dintre cele 13 proiecte propuse de cetățeni la sfârșitul anului trecut în cadrul Programului de Bugetare Participativă al Primăriei merită să fie implementat în acest an. Vasluienii au putut vota 5 dintre proiecte, câte unul pe fiecare cinci domenii propuse, respectiv: Alei, trotuare și zone pietonale; Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației; Spații verzi, locuri de joacă și amenajare de spații publice; Infrastructură educațională, culturală, de mediu și de sănătate; Orașul digital.

De departe, cele mai multe voturi, 87 la număr, le-a primit proiectul „Sportul ca alternativă la consumul de substanțe psihotrope”, de la categoria Infrastructură educațională, culturală, de mediu și de sănătate. Proiectul presupune diversificarea ofertei de practicare a sportului prin construirea unui teren pentru practicarea Padbol în curtea Liceului „Emil Racoviță”, teren la vare vor avea acces gratuit, pe baza unei programări, grupuri de elevi de la toate unitățile de învățământ din municipiu. Conform celor care au propus acest proiect, practicarea sortului ar fi o alternativă la riscul tot mai mare al consumului de droguri sau substanțe psihoactive.

Alte 4 proiecte au primit peste 50 de voturi fiecare, fiind declarate câștigătoare la domeniul lor. Trebuie spus că proiectului de la categoria Alei, trotuare și zone pietonale i-ar fi fost de ajuns chiar și un singur vot pentru a fi aprobat spre finanțare, fiind singurul de acest fel pe domeniul respectiv. Este vorba de proiectul privind înființarea a unui Parc educațional de educație rutieră. Proiectul vizează amenajarea în Parcul Movas a unei zone de educație rutieră care se adresează copiilor, atât preşcolari, cât şi elevilor din ciclurile primar şi gimnazial. Se are în vedere reproducerea cât mai fidelă a condițiilor de trafic pietonal sau cu bicicleta, prin redarea condițiilor de drum și trafic, prin amplasarea de marcaje, indicatoare de circulație rutieră care impun obligații sau priorități, pistă de biciclete, semafoare, sens giratoriu, astfel încât copiii să înțeleagă care sunt regulile când se deplasează ca pietoni, cât și pe cele care intervin când se deplasează cu bicicleta.

La secțiunea Orașul Digital, proiectul cu cele mai multe voturi, 55, primite din partea vasluienilor este „Copăceii Green Spots”, în fapt niște stații de încărcare electrică, autonome, care se bazează pe energie solară ce ar urma să fie amplasați în zona Teatrului de Vară. Copăceii, sub forma unor piese inedite de mobilier urban, vor putea fi utilizați pentru ca încărcare telefoanelor mobile, tabletelor sau a altor aparate portabile, fără racordul la reţeaua de energie electrică stradală. Utilizarea stațiilor de încărcare ar urma să fie gratuită pentru oricine are nevoie, elevi, turiști sau simpli vasluieni.

Pe domeniul „Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației”, au sunt propuse votului vasluienilor 3 proiecte, care de care mai interesante pentru a veni în sprijinul unor categorii de cetățeni. Unul dintre ele se referă la amplasarea în Parcul Copou a unei toalete publice ecologice pentru persoane cu dizabilități locomotorii, suficient de spațioasă pentru a admite o persoană într-un scaun cu rotile împreună cu un însoțitor. Un alt proiect presupunea trasarea de treceri de pietoni 3D în zonele cele mai aglomerate ale municipiului, treceri care ar putea contribui semnificativ la siguranța pietonilor, fiind foarte vizibile. Un al treilea proiect propunea construirea a două rampe de acces în zona Teatrului de Vară, pentru a se asigura accesibilitatea persoanelor cu dizabilități locomotorii a căror deplasare depinde de scaun cu rotile/fotoliu rulant, cât și pentru părinții care își plimbă copiii în cărucioare. Cele mai multe sufragii, respectiv 52 de voturi, le-a primit proiectul toaletei publice ecologice pentru persoane cu dizabilități locomotorii.

La categoria „Spații verzi, locuri de joacă și amenajare de spații publice”, vasluienii au votat proiectul care prevede construirea în Parcul Movas a două terenuri de Streetball (Baschet 3 x 3), destinate tinerilor pasionați de baschet, terenuri care, totodată, ar putea deveni un spațiu de socializare și practicare a mișcării pentru vasluieni. „Terenurile de baschet 3×3 (streetball) vor putea găzdui competiții sportive de baschet 3×3 (streetball), ca activități de tineret ale anului 2025, și vor reprezenta ulterior un spațiu de socializare și practicare a mișcării pentru vasluieni. Vasluienii au nevoie de acest proiect. Nou înființata secție de baschet din cadrul Clubului Sportiv Municipal Vaslui are nevoie de copii și tineri care să practice acest sport la început ca o joacă, mai apoi ca activitate regulată și apoi pentru performanță în cadrul CSM. Construirea acestor terenuri va avea ca efect creșterea numărului de vasluieni, în special copii și tineri, care practică baschetul și a bazei de selecție pentru CSM Vaslui”, au explicat deponenții proiectului.

Toate aceste cinci proiecte vor primi finanțarea necesară de maxim 200.000 de lei pentru a fi implementate în acest an, în proaspăt votatul buget local al municipiului Vaslui pe anul 2024 fiind prevăzute deja sumele necesare.

La sfârșitul acestui an, va începe o nouă sesiune de depunere de proiecte în cadrul Programului de Bugetare Participativă 2025, prin se dorește implicarea cetățenilor municipiului în dezvoltarea orașului. Oricine locuiește, lucrează sau studiază în municipiul Vaslui, dacă are împlinită vârsta de 18 ani, poate să propună diverse proiecte pe care, după un proces de selecție și aprobare prin chiar votul concetățenilor, Primăria le va pune apoi în practică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.