Funcționarii din primării, în grevă de avertisment

Pentru două ore, între 11 și 13, funcționarii din primăriile comunale se află în grevă de avertisment, pentru a cere guvernului repsectarea Legii salarizării și în cazul lor. La protest participă și funcționarii din multe primării vasluiene, în respectivele instituții încetând activitatea, inclusiv cea de relații cu publicul. Dacă doleanțele funcționarilor nu sunt satisfăcute, se anunță declanșarea, pe 5 februarie 2024, a unei greve generale pe termen nelimitat.

Sătui să aștepte ca guvernanții să respecte Legea salarizării și să le crească salariile, așa cum este prevăzut în Legea salarizăii, funcționarii din primăriile comunale au decis declanșarea de proteste. Astfel, azi, 31 ianuarie 2024, a fost declanșată o grevă de avertisment pe durata a două ore, între 11 și 13, timp în care activitatea în primării, multe și din județul Vaslui, a încetat complet.

Așa cum au anunțat liderii Federației Columna – SCOR, din care fac parte funcționarii din primării, protestatarii nu au revendicări privind creşterea salariilor, ci solicită să se respecte legislaţia, inclusiv cea a salarizării.

Funcționarii se simt discriminaţi mai ales în raport cu salariile de care beneficiază angajaţii din mediul urban, cu aceeaşi pregătire şi vechime în activitate. Ba mai mult, la stabilirea salariilor, potrivit legislaţiei, ar trebui să se ia în seamă salariul minim în plată – 3.300 de lei, în vreme ce şi acum se fac plăţi în baza salariului minim de 2.300 de lei, pentru luna decembrie 2023. Abia de la 1 ianuarie 2024, ar urma să fie aplicată o majorare cu 5% a salariilor, mult mai puțin decât au primit alte categorii de bugetari.

„Încă de pe 25 ianaurie, am notificat Guvernul cu privire la declanşarea grevei generale în sectorul de activitate administraţie publică. Calendarul acţiunilor de protest este unul extrem de clar şi este dat de lege, grevă de avertisment în 31 ianuarie şi grevă generală pe termen nelimitat, începând cu 5 februarie. Acţiunea noastră de protest are trei revendicări, între care cea principală este aplicarea integrală a Legii salarizării pentru personalul din administraţia publică. Este de precizat că nu solicităm majorări salariale, vrem doar să se acorde ce este scris în lege – salariul minim pe economie înmulţit cu coeficientul pe care sindicatul l-a negociat cu primarul”, a declarat Lucian Puiu, preşedintele Federaţiei Columna – SCOR. Liderul de sindicat a precizat că la grevă ar urma să participe 11.000 de angajaţi din peste 800 de primării de comună.

„S-a văzut, toți cei care au declanșat sau amenințat cu greva generală, au primit măriri salariale, măriri la care, și noi, funcționarii din primării avem dreptul, în conformitate cu Legea salarizării unitare a bugetarilor. Actul normativ există încă din 2010, iar în acest an a fost actualizată, însă pentru noi, funcționarii din primării, nu a fost pusă niciodată în practică! Nu este corect! Avem și noi, la fel ca cei din sănătate, din învățământ, ca ceilalți bugetari, familii, copii, și pentru noi a fost inflație, sunt creșteri de prețuri, în schimb, salariile ne-au stat pe loc”, a explicat un funcționar dintr-o primărie vasluiană, aflată azi în grevă de avertisment, care a adăugat că aceste acțiuni de protest sunt susținute și de primari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.