Tutorial pentru votarea proiectelor finanțate în Vaslui prin bugetare participativă

Pentru cei care au întâmpinat dificultăți în crearea contului spre a vota proiectele supuse atenției cadrul Programului de Bugetare Participativă, municipalitatea a creat un tutorial care să ajute cetățenii să se implice activ în alegerea proiectelor cele mai potrivite pentru comunitate, dintre cele propuse. Deja, la o săptămână de la debutul votului, peste o sută de vasluieni s-au implicat activ în acest program, exprimându-și opțiunile pe platforma special creată de pe site-ul primăriei. „Chiar dacă procesul de creare a contului pare complicat, deși nu este, respectivul cont poate fi folosit nu doar pentru această votare, dar și pe viitor, inclusiv pentru depunerea de cereri, petiții sau alte solicitări, ori pentru obținerea de adeverințe sau alte documente, online, de la primărie”, anunță viceprimarul Cătălin Mândru.

Anul trecut, Primăria a demarat Programul de bugetare participativă, prin care orice cetățean al municipiului Vaslui poate propune municipalității proiectele pe care le dorește implementate în oraș în diverse domenii, începând de la reabilitarea sau realizarea de alei, trotuare și zone pietonale, spații verzi, locuri de joacă și amenajare de spații publice, și până la obiective de infrastructură de învățământ, culturală, de mediu sau sănătate. Au fost depuse 13 astfel de proiecte, care acum așteaptă votul cetățenilor. Primele 5, câte unul din fiecare domeniu, vor fi implementate. Se pot acorda maxim 5 voturi, câte unul pentru fiecare domeniu, o singură dată. Votarea se face până pe 12 februarie, pe site-ul www.bugetareparticipativa.primariavaslui.ro, proiectele câștigătoare urmând a fi anunțate pe 15 februarie, după care se va trece la implementarea lor. Ulterior, vor fi selectate 5 proiecte propuse și votate de către cetățeni, pentru a căror implementare se va aloca de la bugetul local suma maximă de 200.000 de lei/fiecare.

În total, au fost depuse 13 proiecte, care pot fi vizualizate pe site-ul Primăriei municipiului Vaslui, la secțiunea www.bugetareparticipativa.primariavaslui.ro, acolo unde se pot acorda și voturile pentru proiectul favorit. Până acum, la nici 10 zile de la debutul votului, circa o sută de vasluieni și-au exprimat deja opțiunile, cele 13 proiecte întrunind în total circa 260 de voturi. „Ne-am fi așteptat poate la mai mulți cetățeni care să participe, prin votul lor, la acest program de bugetare participativă. Există însă și posibilitatea ca procesul de creare a contului și, ulterior, cel de votare a proiectelor să pară, pentru unii, complicat, deși nu este. De aceea, pentru cei care au întâmpinat dificultăți în crearea contului s-a creat un tutorial care să ajute cetățenii să se implice activ în alegerea proiectelor cele mai potrivite pentru comunitate, dintre cele propuse. Tutorialul este disponibil pe site-ul Primăriei Vaslui, la secțiunea Bugetare Participativă, și pe paginile de socializare ale instituției, și explică, pas cu pas, tot ceea ce trebuie făcut pentru crearea contului de utilizator și, apoi, a procesului de vot”, a explicat viceprimarul Cătălin Mândru, care a făcut și un apel către vasluieni: „Participă și tu la schimbarea din comunitatea în care trăiești și acordă voturi proiectelor pe care le consideri potrivite interesului comun. 13 proiecte pot primi voturile voastre, primele 5, câte unul din fiecare domeniu, vor fi implementate. Se pot acorda maxim 5 voturi, câte unul pentru fiecare domeniu, o singură dată”.

Viceprimarul a adăugat că contul creat în vederea participării la vot în cadrul acestui program va fi util și pe mai departe: „Respectivul cont poate fi folosit nu doar pentru această votare, dar și pe viitor, inclusiv pentru depunerea de cereri, petiții sau alte solicitări, ori pentru obținerea de adeverințe sau alte documente, online, de la primărie. Practic, se pot evita astfel drumurile la primărie și timpii de așteptare, multe dintre serviciile municipalității fiind acum disponibile online pentru cetățeni”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.