Municipiul Vaslui va avea două noi cartiere

La sfârșitul săptămânii trecute, consilierii municipali vasluieni au aprobat două planuri urbanistice zonale elaborate cu scopul reglementării construcțiilor ce vor fi ridicate în ceea ce se dorește a fi noi cartiere ale orașului. Un astfel de nou cartier va avea o suprafață de 51,9 ha și este situat în zona din spatele Spitalului Județean de Urgență, iar un al doilea, de 48,2 ha, în zona din spatele sediului din Moara Greci a DGASPC. Practic, de acum înainte posesorii sau cei care au în folosință terenuri în respectivele zone se pot apuca de construit, respectând însă reglementările planul urbanistic al primăriei, municipalitatea urmând să construiască străzile de acces, spațiile verzi și locurile de joacă, urmând să asigure utilitățile pentru toate proprietățile.

Primăria Vaslui este în curs de finalizare a Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului, până atunci însă, trebuie aprobate noile Planuri Zonale, etapă obligatorie nu doar în aprobarea viitorului PUG, dar și pentru sistematizarea și reglementarea zonelor de intravilan a orașelor în vederea construcției de noi locuințe sau alte obiective, ori pentru reabilitarea acestora. Recent, două noi astfel de Planuri Urbanistice Zonale au fost aprobate în unanimitate de către consilierii municipali, documente așteptate de mai mulți ani de cei care au terenuri în zonele respective pentru a se apuca, în sfârșit, de ridicarea de construcții. Este vorba de PUZ Lot III, pentru un teren în suprafață totală de 48,2 ha situat în Moara Greci, în spatele sediului Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) și încadrat de străzile G-ral Rășcanu – Teodor Dragu – Grigore Moisil – limita UAT Muntenii de Sus. Respectiva suprafață de teren se află în intravilanul municipiului, ceea ce înseamnă că este pretabil pentru construcții atât individuale, cât și având altă destinație: sedii firme, magazine, unități de învățământ ori agenții de turism, dar și baruri, restaurante sau pensiuni, inclusiv imobile destinate activităților profesionale, pentru activități manufacturiere, ateliere meșteșugărești, ori destinate înființării de cabinete medicale, farmacii, biblioteci, etc. În afara construcției de imobile, cele destinate locuințelor urmând a avea maxim un etaj, sunt admise și trebuie prevăzute terenuri pentru locuri de joacă, spații publice de recreere, parcări, spații și căi de acces rutier și pietonal, spații verzi precum și spațiu pentru implementarea serviciilor de utilitate publică: alimentare cu energie electrică, gaz, apă, canalizare, etc.

La fel, în cazul PUZ-ului lot IV aprobat de către consilieri, PUZ aferent viitorului cartier ce se va ridica pe o suprafață de 51,9 ha în spatele Spitalului județean de Urgență Vaslui, zonă din intravilanul municipiului cuprinsă între străzile Scriitor Ioan Adam – Filaturii – 8 Martie – Dimitrie Cantemir și, la nord, limita intravilanului. În noul cartier urmează a se construi predominant locuințe individuale ori colective mici sau imobile cu funcțiuni complementare, urmând ca o parte din teren să fie folosit ca zonă pentru transporturi rutiere, dar și pentru locuri de joacă, spații publice de recreere, parcări, spații și căi de acces rutier și pietonal, spații verzi, ori pentru implementarea serviciilor de utilitate publică: alimentare cu energie electrică, gaz, apă, canalizare, etc. Tot în această zonă urmează a fi construit un nou cimitir.

Cele două Planuri Urbanistice Zonale reglementează practic utilizarea terenului stabilind regulile ce trebuie respectate la parcelare și, ulterior, la ridicarea construcțiilor, de exemplu, parcelele urmând a avea o suprafață minimă de 200 mp și cel puțin 12 metri front la stradă, cu accesibilitate directă pentru circulația publică sau prin drum de servitute și cu distanță între clădiri cel puțin egală cu înălțimea clădirii cele mai înalte. Vor fi interzise o serie de activități, inclusiv a celor care depășesc o suprafață de 200 mp, generează trafic important de persoane sau de mărfuri, produc poluare sau au program prelungit peste ora 22, nefiind permise, între altele, nici depozitele engros, unități agro-zootehnice, abatoare ori anexe gospodărești pentru creșterea animalelor.

Chiar dacă reglementările par multe și foarte stricte, cert este un lucru, municipalitatea dorește ca în zonele respective să apară două noi cartiere cochete și, totodată funcționale, în care cei care vor locui acolo să aibă la dispoziție toate condițiile pentru un trai civilizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.