La Huși au ajuns primele autobuze electrice

În curând, prin municipiul Huși vor circula autobuze electrice achiziționate în cadrul proiectului finanțat cu fonduri nerambursabile „Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Huși, bazată pe planul de mobilitate urbană durabilă”. Primele patru autobuze electrice au ajuns în „Orașul dintre vii”, iar zilele viitoare vor ajunge și restul de 6 astfel de vehicule achiziționate prin proiectul în valoare totală de 5 milioane de euro, care mai include 10 stații de încărcare electrice și implementarea unui sistem de e-ticketing.  

Una dintre investițiile așteptate de hușeni de ani de zile este pe cale a se materializa. Este vorba despre modernizarea sistemului de transport în comun prin implementarea proiectului „Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Huși, bazată pe planul de mobilitate urbană durabilă”, al cărei contract de finanțare a fost semnat de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației la finele lui aprilie 2020. Proiectul are o valoare totală de 37.549.334,46 lei și este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020. Pe lângă noi mijloace de transport în comun ecologicve, proiectul mai prevede construirea/modernizarea/reabilitarea a 52 stații de transport public, asfaltarea a 2,5 km de străzi utilizate prioritar de transportul public de călători, construirea unui Terminal de transport public și construirea a 1,9 km de piste de biciclete.

În cadrul acestui proiect, una dintre componente era achiziția a 10 autobuze electrice și tot atâtea stații de încărcare pentru acest tip de vehicule, precum și implementarea unui sistem de e-ticketing, toate având drept scop asigurarea unei infrastructuri de transport eficiente în municipiul Huși. În acest scop, suma alocată a fost de 20.488.508,84 lei fără TVA.

În urmă cu un an era finalizată licitația pentru achiziția vehiculelor și a echipamentelor, prin desemnarea firmei BMC TRUCK & BUS, firmă care furnizează mijloace ecologice de transport în comun atât Bârladului, cât și altor mari orașe din Moldova și din țară: Iași, Suceava, Brașov sau Craiova.

Iată că primele autobuze electrice au ajuns pe 2 decembrie 2023 la Huși, urmând ca, în cursul acestei săptămânu, să fie livrate și restul de 6 astfel de vehicule. Noile autobuze, deja vopsite în verde, vor intra în circulație cât de curând, după ce se vor face probele și vor fi înmatriculate, stațiile de încărcare fiind deja montate, iar sistemul de e-ticketing, în implementare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.