Investiții străine de 44,9 milioane de euro în județul Vaslui

Între anii 1991 – 2022, în județul Vaslui au fost înregistrate 633 de societăți străine, un număr care reprezintă un procent de numai 0,21% din totalul societăților străine înregistrate în România. Valoarea totală a investițiilor străine a fost de de 44.966.800 euro, în vreme ce județul Timiș a atras investiții de 2 miliarde de euro.

Cu 633 de societăți străine înregistrate în perioada 1991 – 2022 și o valoare a investițiilor străine de aproape 45 de milioane de euro, județul Vaslui se clasează pe locul 41 la nivel național în ceea ce privește numărul de societăți înregistrate și capitalul social total exprimat în echivalent valutar.

La nivel național, în coada clasamentului la atragerea investițiilor străine se află județul Mehedinți, cu un total de 49,7 milioane de euro, și județul Gorj, cu 11,1 milioane de euro. La polul opus se află județul Timiș cu investiții de 2 miliarde de euro.

Potrivit datelor furnizate de Comisia Națională de Prognoză, care a publicat „Proiecţia principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial 2022-2026”, județul Vaslui înregistreazp un PIB pe cap de locuitor de 7.522 euro, în vreme ce județele cu cele mai scăzute performanțe economice sunt județul Botoșani, cu un PIB de 8.534 euro pe locuitor, și județul Călărași, cu 8.832 euro pe locuitor. La polul opus se află județele Cluj – 22.787 euro/locuitor, Timiș – 20.366 euro/locuitor și Brașov – 19.690 euro/locuitor.

PIB-ul pe cap de locuitor reprezintă un indicator utilizat pentru măsurarea producției și reflectă performanța economică și creșterea productivității. În general, acest indicator este folosit pentru a evalua nivelul de trai: un PIB pe cap de locuitor mai mare sugerează un nivel de trai mai înalt.

Participând la o întrevedere cu oamenii de afaceri și reprezentanții administrației locale din Vaslui, Paul Butnariu, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a adus în discuție situația economică din Regiunea de Nord-Est. El a afirmat că regiunea este caracterizată de „polarizarea sărăciei”, subliniind că Moldova, în particular, are un PIB de doar 46% din media puterii de cumpărare a Uniunii Europene. Aceasta este o diferență semnificativă față de București, capitala României, care se situează la 164% din media puterii de cumpărare a UE. „Ce putem face, sigur, cu toții de gândim! Una din căile pe care le avem este de dezvoltare a antreprenoriatului, de susținere a investițiilor. Investițiile străine în România sunt la fel de polarizate. Din totalul investițiilor străine directe în România, doar 2,2% ajung în Regiunea de nord-est, pe când 56% se oprește în Ilfov și București. Asta este realitatea! De ce nu vin investitorii în Regiunea de Nord-Est, știm foarte bine cu toții. Lipsa infrastructurii, lipsa voinței decidenților politici de a echilibra infrastructura României și așa mai departe”, a spus Paul Butnariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.