Are și sărăcia avantajele ei: Copiii vasluieni sunt cei mai „supli”

Conform unei monitorizări realizate de Ministerul Sănătății, județul Vaslui este pe ultimul loc, de această dată la un capitol foarte pozitiv, și anume cel al cazurilor de copii obezi la suta de mii de locuitori, cu numai 20,5 cazuri, față de cel mai dezvoltat economic județ al țării, cu 662,6 cazuri noi la suta de mii de locutori în perioada 2018-2020. În țara noastră, obezitatea la copii, un flagel care face ravagii în țările occidentale, este într-o creștere alarmantă.

Obezitatea în țările occidentale a fost de multă vreme proclamată ca un fenomen care face ravagii, mai ales în rândul populației tinere. Și în țara noastră tot mai multe cazuri de copii obezi, de la an la an, o monitorizare realizată de Ministerul Sănătăţii, care analizează populația cu vârste între 0 – 19 ani, arătând o creștere alarmantă a cazurilor de obezitate în rândul copiiilor. În clasamentul realizat de Ministerul Sănătăţii pe primul loc se află de departe Timişul, cu 662,6 cazuri noi la suta de mii de locuitori în perioada 2018 – 2020, acest județ fiind urmat de Argeş, cu 520,7 cazuri la suta de mii de locuitori, şi Maramureş, cu 268,7 de cazuri.

Ce se observă din datele Ministerului Sănătății este că numărul cazurilor aproape că s-a dublat în perioada analizată, între 2018 și 2020.

Dacă suntem obișnuiți cu valorile negative pentru județul

Vaslui în clasamentele pozitive și cu valorile pozitive în clasamentele negative, de această dată pentru județul nostru, în acest context sumbru, datele sunt mulțumitoare. Cea mai mică valoare a fost înregistrată în județul Vaslui, cu 20,5 cazuri, urmat de Ialomiţa – 22, Arad – 22,2 şi Cluj – 34,3.

Cifrele prezentate de Ministerul Sănătății fac parte dintr-o campanie naţională derulată cu titlul „Ce, cât şi cum mănâncă un copil isteţ”, care este adresată copiilor din ciclul primar, părinţilor şi cadrul didactice pentru a-i educa pe toţi cu privire la alimentaţia sănătoasă la vârsta şcolară, dar şi pentru a atrage atenţia asupra obezităţii infantile.

„Deşi ne gândim la obezitate mai degrabă ca la un factor de risc pentru mai multe tipuri de afecţiuni (boli cardiovasculare, diabet zaharat, unele cancere: de endometru, de esofag, gastric, de ficat), obezitatea este o boală cronică, recunoscută ca atare de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Obezitatea este o boală care produce decese, dizabilitate şi deteriorează calitatea vieţii. Din 1990 până în 2017, decesele şi anii de viaţă pierduţi prin dizabilitate (DALY) din cauza greutăţii corporale în exces (indicelui de masă coporală crescut), s-au dublat la nivel global, potrivit datelor din studiul Global Burden of Disease”, se arată în descrierea proiectului.

În România, obezitatea este cel de al patrulea factor de risc pentru anii de viaţă pierduţi prin dizabilitate (DALY), după hipertensiunea arterială, consumul de tutun şi factorii de risc alimentar (consum de sare, acizi graşi, băuturi îndulcite, carne roşie şi procesată).

Studiul Ministerului Sănătății arată că, la nivel european, între 2018 şi 2020, fiecare al treilea copil cu vârsta cuprinsă între 7 şi 9 ani este fir obez, fie este prea slab pentru vârsta sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.