Vasluiul se pregătește pentru Sărbătorile de Iarnă

Municipalitatea vasluiană a început deja să amplaseze beculețele și ornamentele luminoase specifice Crăciunului, chiar dacă multe dintre echipamente sunt de anul trecut, refolosite. Asta pentru că OUG 90/2023 privind aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 interzice folosirea oricăror resurse ale autorităților locale care nu sunt neapărat necesare. Chiar și organizarea deja celebrului Festival de datini și obiceiuri populare a stat sub semnul întrebării, până la obținerea unei sponsorizări, chiar dacă existau fonduri prevăzute în bugetul Consiliului Județean. Și alte manifestări specifice lunii decembrie sunt încă problematice, la fel cum sunt și cele ce ar trebui organizate în ianuarie, precum comemorarea Bătăliei de la Podul Înalt sau Ziua Micii Uniri, de pe 24 ianuarie 2023.

Chiar și în condițiile unei austerități bugetare decise de Guvernul României la sfârșitul lunii trecute, austeritate care înseamnă practic interzicerea organizării din bani publici a oricăror activități culturale, sportive sau de altă natură „neesențiale”, municipalitatea vasluiană dorește, totuși, să marcheze cum se cuvine sărbătorile de iarnă. În acest sens, deja s-a început amplasarea ornamentelor și a luminilor „de Crăciun”, care ar trebui să dea o față festivă orașului. În centrul municipiului, echipe de electricieni lucrează pentru amplasarea ghirlandelor și a rețelelor de beculețe colorate, în timp ce în alte zone alte echipe verifică dacă ornamentele montate anii trecuți și lăsate „in situ”, sunt încă funcționale, înlocuind, acolo unde este cazul, echipamentele defecte.

Trebuie spus însă că, în acest an, vor fi mai puține evenimente culturale sau de altă natură dedicate Sărbătorilor de Iarnă, asta pentru că, „în infinita sa înțelepciune”, Guvernul României a decis că ar trebui făcute economii severe inclusiv la acest capitol. „În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, instituţiile şi autorităţile publice locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, nu pot finanţa din fonduri publice, cu excepţia celor provenite din donaţii şi sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiţii locale, festivităţi, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea”, se arată în OUG 90/2023 privind aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023.

Practic, autoritățile locale, chiar dacă la începutul acestui an au prevăzut în buget fondurile necesare organizării de evenimente în perioada Sărbătorilor de Iarnă, nu vor putea organiza astfel de evenimente decât dacă atrag bani din sponsorizări. Chiar și organizarea tradiționalului Festival de datini și obiceiuri de iarnă, ajuns la a 41-a ediție, a fost sub semnul întrebării, dacă conducerea Centrului Județean Cultural (CJC) Vaslui, organizatorul evenimentului, nu ar fi reușit obținerea unei sponsorizări de 25 de mii de lei. „Cu această sponsorizare, și dacă vom reuși să atragem și alte fonduri, vom reuși să organizăm acest Festival, însă la o scară mai mică, adică, cu mai puține formații și ansambluri, și doar din județ, fiind nevoiți ca, în acest an, să renunțăm la unii dintre invitații tradiționali, din Bacău, Suceava sau Iași. Vom cere și sprijinul primăriilor, pentru a asigura, dacă este posibil, măcar transportul celor care vor evolua pe scena din Centrul Civic al municipiului Vaslui. Chiar și în aceste condiții de austeritate, sperăm să oferim vasluienilor câteva momente de bucurie în preajma sărbătorilor de iarnă”, a declarat Lucian Onciu, directorul CJC Vaslui. Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă va avea loc pe 17 decembrie și, ca de obicei, va debuta cu o paradă a formațiilor și ansamblurilor participante.

Și alte evenimente culturale de la sfârșitul acestui an aflate în calendarul autorităților locale sau județene ar putea fi anulate, chiar organizarea Târgului de Crăciun din municipiul Vaslui fiind încă sub semnul întrebării. În schimb, organizarea de evenimente cu ocazia Zilei Naționale a României este permisă, fiind una dintre excepțiile OUG 90/2023. Cu această ocazie, în Centrul Civic al municipiului Vaslui va fi organizat un concert extraordinar, ocazie cu care vor performa formații și ansambluri locale, între care și Rapsodia Vasluiului.

Nu se știe însă dacă Primăria municipiului Vaslui va putea să organizeze obișnuitul Revelion în Centrul civic cu tradiționalele focuri de artificii de întâmpinare a noului an, 2024, astfel de manifestări nefiind cuprinse între excepțiile permise de OUG 90. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.