În următoarele zile, cardurile sociale vor fi alimentate cu o nouă tranșă de 250 de lei. Este vorba de programul „Sprijin pentru România”, acordat persoanelor și famiilor cele mai sărace, prin care se alocă fonduri pentru achiziția de alimente și mese calde. Noua tranșă este aferentă lunilor octombrie și noiembrie, iar aceste sume pot fi folosite timp de 12 luni de la data încărcării lor.

„În zilele viitoare, se va face încărcarea cardurilor cu o nouă tranşă de 250 de lei pe cardurile pentru alimente şi mese calde. Cardurile de alimente s-au dat în august, partea de august și septembrie, urmează tranșa din octombrie, octombrie-noiembrie, deci în 15 octombrie va fi încă o încărcare de carduri cu 250 de lei. La acest moment, așteptăm alimentarea conturilor Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), de către Ministerul de Finanţe pentru implementarea cu succes și la timp a acestor măsuri asteptate de români și asumate de către Guvernul României”, a anunţat marţi 3 octombrie 2023, ministrul Adrian Câciu.
Peste 2,5 milioane de români sunt eligibili pentru a primi acești 250 de lei pe cardurile de alimente. Județele cu cei mai mulți beneficiari de vouchere pentru alimente și mese calde sunt: București (122.000), Suceava (90.879), Iași (90.196), Dolj (89.801) şi Bacău (82.410). La nivelul județului Vaslui este vorba de circa 70.000 de beneficiari ai acestui program, care au deja aceste carduri, la care se adaugă potențialii beneficiari intrați în sistem după implementarea, anul trecut, a programului „Sprijin pentru România”, acordat persoanelor și famiilor cele mai sărace, prin care se alocă fonduri pentru achiziția de alimente și mese calde.
Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Ajutorul pentru alimente acordat românilor cu venituri mici va continua și în anul 2024, a mai anunțat ministrul Câciu. Ca și până acum, suma de 250 de lei va fi acordată o dată la 2 luni. Aceste carduri sociale sunt supranumite și tichete de masă de la stat, pentru că banii nu pot fi folosiți doar pentru achiziția de alimente și mese calde. Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.
De voucherele sociale beneficiază pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.