Unde nu-i cap, vai de… grădiniță!

La nici un an de la darea în folosință a noii grădinițe din zona Cartier a municipiului Vaslui, specialițtii Primăriei, poate aceiași care au propus locația noului obiectiv, și-au dat seama că există o problemă: taluzul din apropiere ar putea constitui un pericol pentru construcție și, mai ales, pentru copii și educatoare. Chiar dacă municipalitatea a dat asigurări că nu există niciun pericol, se vor cheltui 2 milioane de lei, o trime din cât a costat construcția grădiniței, doar pentru ridicarea unui zid de sprijin cu o lungime de 84 de metri și o înălțime de 4,5 metri. Culmea, niciun specialist, atât din echipa care a propus proiectul, nici din cea care l-a întocmit, ori care l-a verificat în vederea asigurării finanțării, nu și-a dat seama de riscul existent, așa că nimeni nu va plăti pentru greșeală. Nimeni, cu excepția vasluienilor, cheltuiala urmând a fi suportată de la bugetul local.

La începutul anului școlar 2022 – 2023, Grădinița cu program prelungit nr. 13 Vaslui a primit un sediu nou pentru desfășurarea activității didactice. Proiectul „Extinderea infrastructurii pentru educație preșcolară din municipiul Vaslui – construcția și dotarea unei grădinițe pentru copii în municipiul VASLUI (str. Ștefan cel Mare)”, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, a avut un buget total de 5.294.655,39 lei cu TVA, a fost implementat de Primăria municipiului Vaslui și a constat în construirea unei noi unități de învățământ, fiind realizat având la bază necesitatea constatată de a oferi servicii educaționale preșcolarilor din zona Cartierului 13 Decembrie, care își desfășurau activitatea în condiții improprii, în săli sub normativul european existent. Dotările care nu au fost cuprinse în proiectul finanțat prin POR au fost asigurate de Primăria Vaslui, care a asigurat de la bugetul local 60.000 lei, suma necesară achizițiilor și montării.

La un an după darea sa în folosință, specialiștii Primăriei au fost sesizați de către conducerea grădiniței că, pe vreme ploiasă, se formează adevărate torente venite de pe taluzul rămas din apropiere, torente care, în cazuri extreme, ar putea destabiliza taluzul care ar putea deveni o adevărată amenințare pentru construcție, dar și pentru copiii și cadrele didactice de acolo. În fapt, obiectivul situat în fața Spitalului Județean Vaslui, a fost executat pe o locație obținută prin excavarea pantei existente acolo, rămânând, la doar câțiva metri de zidurile noii construcții, un taluz ce ar putea fi destabilizat în cazul unor ploi mai abundente, rezultând astfel o alunecare de teren care poate pune în pericol integritatea construcției.

În aceste condiții, municipalitatea a propus alocarea de fonduri pentru construirea unui zid de protecție în spatele căruia ar urma să fie amplasat un sistem de drenaj al apelor pluviale, zid care ar înlătura pericolul. Mai mult, municipalitatea a postat și un comunicat de presă care minimaliza riscurile, susținând că, în fapt, nu există niciun pericol imediat: „Referitor la informațiile prezentate în mass media locală și preluate la nivel național de unele posturi de televiziune cu privire la proiectul Municipiului Vaslui de realizare a unui zid de sprijin lângă Grădinița cu program normal nr. 13 din orașul nostru, vă aducem la cunoștință următoarele: Proiectul “Extinderea infrastructurii pentru educație preșcolară din municipiul Vaslui – construcția și dotarea unei grădinițe pentru copii în municipiul Vaslui” a fost realizat având la bază necesitatea constatată de a oferi servicii educaționale preșcolarilor din zona Cartierului 13 Decembrie, care își desfășurau activitatea în condiții improprii, în săli sub normativul european existent. Construcția astfel realizată nu este supusă, în prezent, nici unui risc, decizia de realizare a unui zid de sprijin fiind motivată de punerea în siguranță a imobilului și persoanelor pentru viitor, în eventualitatea producerii unui seism sau a oricărui fel de calamități. Nu există, la momentul actual, nici un element care să ofere indicii asupra instabilității taluzului, însă responsabilitatea autorității publice locale asupra acestui obiectiv obligă la luarea tuturor măsurilor de prevenire a producerii unor incidente nedorite”.

În ciuda acestor asigurări, proiectul de hotărâre prin care consilierilor municipali li se cerea să fie de acord cu necesitatea alocării de bani de la bugetul local pentru realizarea unui zid de protecție al grădiniței, a fost supus dezbaterii și a fost aprobat. În chiar raportul de specialitate al proiectului de hotărâre se arată necesitatea construirii acestui zid de sprijin, motivată de faptul că „o eventuală alunecare a taluzului poate afecta structura clădirii existente, iar costurile de reparație ulterioare ar putea fi semnificative”.

Suma de la bugetul local pusă la bătaie pentru îndreptarea greșelilor „specialiștilor” – 2 milioane de lei, din care 1,75 milioane lei, pentru lucrările de construcții montaj, în timp ce, doar pentru elaborarea studiului de fezabilitate a proiectului (oare de către aceiași „specialiști” care au propus locația construcției?) se vor cheltui peste 150 mii lei. Cu banii respectivi urmează a fi ridicat un zid de sprijin în lungime de 82,5 metri și o înălțime maximă de 4,5 metri, în spatele căruia va fi instalat un sistem de drenaj astfel conceput încât să prevină acumularea excesivă a apei provenită din precipitații, apă care ar putea exercita presiune asupra zidului și ar putea duce la fenomene de eroziune sau alunecare a întregului mal de pământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.