Simpozion Național „Dimitrie Cantemir, cărturar și erudit spirit european”

Pentru că suntem în anul omagial dedicat lui Dimitrie Cantemir, an în care se împlinesc 350 de ani de la naștere și 300 de ani de la moartea marelui domnitor și cărturar Episcopia Hușilor organizează sâmbătă, 23 septembrie 2023, începând cu ora 10.00, Simpozionul Național „Dimitrie Cantemir, cărturar și erudit spirit european”.

Anul 2023 este anul omagial dedicat lui Dimitrie Cantemir, personalitate complexă a culturii române şi europene, născută pe meleagurile vasluiene, care continuă să trezească interesul istoricilor şi cercetătorilor din diverse generaţii.  În acest an, de grație divină,  se împlinesc 350 de ani de la naştere și 300 de ani de la moartea sa. Astfel, pentru a cinsti memoria marelui domnitor și cărturar, Episcopia Hușilor organizează sâmbătă, 23 septembrie 2023, începând cu ora 10.00, Simpozionul Național „Dimitrie Cantemir, cărturar și erudit spirit european”.

„Dincolo de relevanța deosebită a acestei personalități excepționale pentru întreg spațiul românesc, numele Domnitorului Dimitrie Cantemir are o rezonanță aparte pentru Episcopia Hușilor și județul Vaslui, atât prin fosta localitate Silișteni, astăzi Dimitrie Cantemir, zonă în care familia Cantemireștilor deținea proprietăți și în care memoria domnitorului este păstrată și prin actuala Mănăstire „Dimitrie Cantemir”, cât și prin Stănilești, locul celebrei bătălii din 1711”, se arată pe siteul Episcopiei Hușilor care anunță evenimentul.

Aceeași sursă precizează că manifestarea dedicată împlinirii a 300 de ani de la trecerea în veșnicie a Domnitorului Dimitrie Cantemir (1673-1723) va reuni comunicări care vor evoca personalitatea marelui domnitor, punând totodată în valoare reperele culturale și spirituale ale acestei părți de țară.

În cadrul simpozionului, va fi lansat și volumul „Episcopia Hușilor – studii, articole și documente”, care îl are ca autor pe Costin Clit, abia apărut la editura Horeb a Episcopiei Hușilor.

Vor lua cuvântul PS Ignatie, Episcopul Hușilor, Acad. Andrei Eșanu și Valentina Eșanu, Pr. Prof. Dr. Mihail Săsăujan, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” București, Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Pr. Prof. Dr. Jan Nicolae, Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, Prof. Dr. Valentin Constantinov, Prof. Theodor Codreanu, Prof. Costin Clit.

Programul evenimentului:

Ora 10.00: lucrările Simpozionului – Esplanada Catedralei Episcopale din Huși;

Ora 13.00: slujba de pomenire a Domnitorului Dimitrie Cantemir – Mănăstirea „Dimitrie Cantemir”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.