Programul „Cornul și Laptele” rămâne în sarcina Consiliului Județean

Primăriile vasluiene au lăsat tot în sarcina Consiliului Județean implementarea Programului pentru școli al Uniunii Europene, cunoscutul Program „Cornul și Laptele”, prin care elevii primesc zilnic un pachet cu mâncare conținând fructe, legume, lactate și produse de panificație. Motivele: lipsa fondurilor, lipsa personalului calificat, absenţa furnizorilor de marfă de calitate şi a producătorilor care să respecte standardele de calitate necesare pentru administrarea produselor în şcoli, lucruri evidențiate de conducerile primăriilor și recunoscute chiar și de prefectul județului, Daniel Onofrei.

La începutul acestei luni, Guvernul României a aprobat hotărârea prin care este asigurată implementarea Programului pentru școli al Uniunii Europene, program de promovare a alimentației sănătoase în rândul preșcolarilor și elevilor. Este vorba de cunoscutul Program „Cornul și Laptele”, prin care elevii primesc zilnic un pachet cu mâncare conținând fructe, legume, lapte și lactate și produse de panificație. Marea modificare a acestui program pentru viitorul an școlar, 2023 – 2024, consta în desemnarea primăriilor ca fiind responsabile de achiziția, prin licitație publică, a produselor și verificarea distribuției pachetelor și a calității acestora. Totuși, s-a lăsat mână liberă primăriilor să decidă dacă vor și dacă pot să se ocupe de pachetul elevilor, de la organizarea licitațiilor de achiziționare a alimentelor, plata acestora, până la primirea banilor din partea guvernului, și până la verificarea conformității și distribuirea lor către fiecare elev. Termenul final de prezentare a opțiunilor a fost 25 august 2023, dată până la care fiecare primărie trebuia să decidă și să adopte o hotărâre de Consiliu Local privind participarea, sau nu, la Programul pentru școli al Uniunii Europene. Imensa majoritate a localităților au decis să nu-și asume responsabilitatea organizări și derulării procedurilor de atribuire a contractelor – acordurilor cadru pentru achiziția produselor și a celor de prestare a serviciilor, respectiv a distribuirii produselor destinate elevilor , singura primărie care a făcut excepție se pare că este cea a comunei Coroești. Chiar și primăriile municipale, respectiv cele din Vaslui, Bârlad ori Huși, nu și-au asumat această responsabilitate, considerând că este mai bine să o lase în sarcina Consiliului Județean, care a implementat în bune condiții acest program, începând cu 2017, când a fost lansat, și are și posibilitățile financiare și logistice necesare implementării, organizării, derulării și verificării bunei desfășurări a programului și procedurilor aferente. În plus, au considerat responsabilii din cadrul primăriilor, este mai economic ca achizițiile să se facă la nivel centralizat, respectiv de județ, „pentru că se poate obține o ofertă mai bună de preț decât dacă aceste achiziții se fac separat pe fiecare primărie în parte”, așa cum a explicat conducerea municipiului Vaslui decizia de neasumare a preluării acestui program.

În aceste condiții, tot Consiliul Județean se va ocupa de organizarea licitațiilor de achiziție și distribuție a produselor alimentare destinate elevilor, licutații care vor fi lansate cât de curând, pentru ca elevii să-și poată primi „Cornul și Laptele” cât mai repede după debutul noului an școlar.

În anul școlar 2023-2024, pe parcursul săptămânii, fiecare preșcolar și elev va primi gratuit trei porții de lapte și două porții de produse lactate, mai mult ca în anii anteriori, când se distribuiau două porții de lapte și o singură porție de produse de panificație. Fiecare copil va primi gratuit, din luna septembrie 2023, săptămânal, trei porții de lapte, două porții de produse lactate, două porții de fructe și legume și cinci porții de produse de panificație. Față de anul trecut, programul prevede o porție în plus de lapte și una de produse lactate.

Anul școlar trecut, circa 41.000 de preșcolari din grădinițele cu program minim de 4 ore/zilnic, acreditate, și elevi din ciclul primar și cel gimnazial din școlile vasluiene de stat și particular au beneficiat de produsele oferite prin intermediul acestui program „Cornul și Laptele”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.