Judecătorii Tribunalului Vaslui au respins, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată formulată de Denisa Ionaşcu, secretarul general al Primăriei Iași împotriva primarului Mihai Chirica, prin care cerea daune morale de 100.000 lei și dispunerea măsurilor necesare pentru respectarea demnităţii sale în muncă şi încetarea a ceea ce a numit „hărţuire morală”. Este a doua oară când magistrați din județul nostru îl iartă pe primarul Iașiului, după ce, la începutul anului, judecătorii bârlădeni au decis închiderea unui alt dosar în care edilul era acuzat de fapte penale, pe motiv de prescrierea faptelor. Chiar dacă Mihai Chirica a câștigat două bătălii, el nu a câștigat și războiul, fiind trimis în judecată și de procurorii DNA pentru infracțiuni de complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată. Procesul este pe rolul Tribunalului Iași și va începe în curând.
Anul trecut, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica era dat în judecată de către o subordonată, chiar secretarul general al Consiliului Local Iași, Denisa Liliana Ionaşcu, pe motiv că ar fi fost hărțuită moral de șeful ei. Ea susținea că primarul i-ar fi făcut mai multe reproșuri cu privire la felul în care-și desfășura activitatea, și că acesta ar fi cerut Consiliului Local desemnarea membrilor unei comisii care să evalueze activitatea Denisei Ionaşcu. Plângerea a fost inițial pe rolul Tribunalului Iași, însă dosarul a fost strămutat la Vaslui, la cererea reclamantei. După doar câteva termene de judecată, magistrații vasluieni au dat soluția: „Respinge, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Ionaşcu Denisa Liliana în contradictoriu cu pârâţii UAT mun. Iaşi şi Mihai Chirica”. Magistrații vasluieni au considerat că nu a existat în fapt vreo hărțuire, câtă vreme dispozițiile primarului nu au depășit limitele legale, nu fuseseră încălcate drepturile reclamantei și nici măcar nu o sancţionase vreodată, iar ca evaluator îi acordase calificativul maxim.
Secretara Ionaşcu nu a acceptat decizia judecătorilor vasluieni și a făcut recurs, dosarul fiind acum pe rolul Curții de Apel Iași.
Pe rolul aceleeași instanțe se mai află un dosar în care primarul Iașiului este actor principal, provenind de la Judecătoria Bârlad. Este vorba de așa numitul dosar „Skoda”, în care, alături de Mihai Chirica, au fost judecați fostul primar Gheorghe Nichita, fostul directorul tehnic al Primăriei Iași, Dumitru Tomorug, fosta şefă a serviciului juridic din Palatul Roznovanu, Doina Florescu, acum consilier personal al primarului, şi Costică Chişcă, fost şef al serviciului administrativ al primăriei. Este vorba de achiziția considerată, de către procurori, ca fiind nelegală, a mai multor autoturisme Skoda, de către municipalitate: „În perioada februarie – mai 2013, Mihai Chirica (care la acea vreme era viceprimar al municipiului Iaşi și îl înlocuia în funcție pe primarul Gheorghe Nichita, reținut în altă cauză) a aprobat mai multe documente prin care se solicita achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea acestora prin leasing operaţional. În document au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda, arătau procurorii. Magistrații judecătoriei Bârlad au decis, la începutul acestui an, închiderea dosarului, pe motiv că faptele s-au prescris.
Totuși, primarul Chirica nu a scăpat încă de emoții, dat fiind că nici această decizie nu a fost definitivă, ea fiind contestată și urmând a se judeca pe rolul Tribunalului Iași. Mai mult, primarul mai are un dosar la aceeași instanță, el fiind trimis în judecată de către procurorii DNA pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la fals intellectual, complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, și fals intelectual în formă continuată (două acte materiale). Mihai Chirica l-ar fi ajutat pe viceprimarul în funcție la acel moment, Gabriel Harabagiu, acuzat și el în dosar. Concret, procurorii se referă la ”dispunerea și semnarea de documente, cu încălcarea legii și prin atestarea unor împrejurări contrare realității, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași”. Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație, fiind încălcat planul urbanistic zonal. Procurorii susțin că emiterea certificatului de atestare a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil, cu obținerea de foloase necuvenite. Judecata acestui dosar va începe în curând.