Masa caldă pentru elevi: va crește numărul de școli incluse în program

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectele de acte normative privind implementarea și continuarea Programulului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi din învățământul preuniversitar de stat. Numărul școlilor incluse în program în viitorul an școlar va crește la 450, iar suportul alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi va fi în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar. În anul școlar trecut, de acest program au beneficiat elevii din 9 școli gimnaziale și 3 licee vasluiene.

Programul pilot „Masa caldă” a debutat în 2016 cu 50 de școli, ca o soluție la combaterea abandonului școlar, și a fost inițial destinat unităților de învățământ din comunități cu populație defavorizată social. Ulterior, din 2020, numărul unităților beneficiare a fost extins la 150 de școli, pentru ca, de anul trecut, numărul acestora să fie stabilit inițial la 300 de unități, pentru ca apoi să fie suplimentat cu încă 150 de școli.

Zilele trecute, Ministerul Educației a postat în dezbatere publică pachetul de acte normative privind continuarea acestui program și în anul școlar 2023 –-2024. „În anul 2023, pe perioada desfășurării cursurilor corespunzătoare anului școlar 2023-2024, preșcolarilor și elevilor din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unități-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, se arată în proiectul de Ordonanță de urgență privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, publicat de minister.  Meniul trebuie să includă produse de panificație din făină integrală (pâine feliată sau batoane), produse din carne/brânzeturi/derivate din lapte, legume (roșii, castraveți, salată etc.), fructe. Un meniu ar trebui să conțină o supă, un orez cu legume și o salată de fructe, în cazul școlilor unde există cantină sau autoritatea locală va contracta în regim de catering, respective sandvișuri ambalate după norme standard, acolo unde nu există această posibilitate.

„Pentru menținerea sănătății preșcolarilor și elevilor, în cadrul Programului pilot se vor distribui numai produse alimentare obținute în unități autorizate/ înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, în conformitate cu prevederile legislației sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor în vigoare. (…) La cererea motivată a părinților/reprezentantului legal, formulată în scris și susținută de un document-suport, înregistrată la secretariatul unității de învățământ în care este înmatriculat preșcolarul/elevul, preșcolarii și elevii care, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, vor beneficia de 3 produse alimentare adecvate situației acestora, în limita valorii zilnice prevăzute”, se mai arată în proiectul de act normativ.

Cât despre finanțarea Programului-pilot în anul 2023, „în perioada desfășurării cursurilor preșcolarilor și elevilor din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, corespunzătoare anului școlar 2023-2024, se alocă bugetelor locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor pe raza cărora se află unitățile-pilot, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București suma totală de 195.000 mii lei”.

Anul școlar trecut, în județul Vaslui au beneficiat de masă caldă sau pachet alimentar circa 5.500 de elevi de la 8 școli gimnaziale și 3 licee, respectiv de la Școala Gimnazială „Ion Murgeanu” din Zorleni, Școala Gimnazială Nr 1 din Bogdana, Școlile Gimnaziale „Anastasie Panu” și „Mihail Sadoveanu” din Huși, Școala Gimnazială „Teodor Juncu” din Băcești, Școala Gimnazială „Prof. Ioan Dănilă” Ghermănești, Școala Gimnazială nr. 1 Văleni , Școala Gimnazială nr. 1 Tăcuta și Școala Gimnazială Nr. 1 Cepești, co,muna Bogdănița, precum și de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir” din Fălciu, Liceul Tehnologic „Ghenuță Coman” Murgeni și Colegiul Economic „Anghel Rugină” din Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.