Pe 23 martie 2023 s-a încheiat oficial Campania de depunere a cererilor de subvenție pentru crescătorii de vaci de lapte. La nivelul județului Vaslui, s-au depus cereri de subvenție pentru un efectiv de doar 1.284 capete de vaci adulte, situându-ne din acest punct de vedere pe locul 9 din coada listei, la nivel național.

În ședința Guvernului din 8 februarie 2023 a fost adoptată Ordonanța de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul de creștere al bovinelor, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat sunt crescătorii care dețin minim 10 vaci de lapte, cu vârsta maximă de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în baza națională de date (BND). Este vorba de întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele fizice, după caz, precum şi persoanele juridice, care au produs și valorificat lapte în perioada 1 august – 31 decembrie 2022. Cuantumul ajutorului de stat este de 73 euro/cap de animal pentru un efectiv estimat de 602.740 capete, la nivel național.
Campania de depunere a cererilor de subvenție pentru crescătorii de vaci de lapte s-a încheiat pe 23 martie. Șeful APIA, Adrian Pintea, a anunțat însă că se va mai organiza o sesiune de accesare a sprijinului, după ce mai multe reguli de eligibilitate sunt schimbate în Parlament, în favoarea fermierilor, astfel încât crescătorii de animale să ia plata în număr cât mai mare.
Cât priveşte cererile depuse la nivelul județului Vaslui, creşterea vacilor de lapte şi valorificarea laptelui nu se numără printre priorități, efectivul de animale scăzând de la an la an. Nu vorbim aici doar de gospodăriile individuale, cu 1-3 vaci de lapte, ci și de exploatațiile cu minim 10 vaci, care s-ar încadra în condițiile de accesare a acestui ajutor de stat. Astfel, în această campanie, zootehniştii vasluieni au depus doar 21 de cereri pentru un efectiv de 1.284 capete de vaci adulte, spre deosebire de județul Mureş, aflat pe primul loc la nivel național, cu 24.771 capete de vaci adulte, ori, în zona Moldovei, de Suceava, acolo unde s-au depus 1.428 de cereri pentru un efectiv de 19.366 capete de vaci adulte;
Din punct de vedere al numărului de capete de vaci adulse pentru care s-a solicitat ajutor de stat, Vasluiul se află pe locul 9 în coada „clasamentului” național şi pe ultimul loc, în zona Moldovei, din acest punct de vedere. O subvenție similară ar putea primi şi crescătorii de vaci de carne, însă nici la acest capitol, zootehniştii vasluieni nu excelează, în comparație cu colegii din alte zone ale țării.