„Omul sfințește locul”: Andreia-Elena Briciu, pedagog prin vocație

Pedagog prin vocație, scriitoare, dascăl implicat în tot ceea ce ține de activitățile școlare și extrașcolare, consilier educativ la nivelul școlii, responsabilă a Consiliului elevilor și al părinților și, nu în ultimul rând, grija față de fiecare copil în parte – acestea sunt doar unele dintre atributele care o propun pe profesoara Andreia-Elena Briciu la rubrica „Omul sfințește locul”. „Suntem convinși că numai un dascăl bine pregătit profesional, cu o voinţă puternică şi un caracter ferm, consecvent şi perseverent poate constitui un model pentru elevii săi, așa cum reușește doamna profesoară Andreia-Elena Briciu”, este de părere Cristiana Botan, inspectorul școlar general al județului Vaslui.

Născută în județul Alba, însă bârlădeancă prin „adopție”, profesoara Andreia-Elena Briciu își desfășoară activitatea în învățământul vasluian de 23 de ani, fiind un cadru didactic cu vocație și dragoste față de copii. A urmat cursurile Colegiului Național „Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad, promoția 1994, apoi, urmând exemplul mamei, și ea tot dascăl, s-a înscris la Şcoala Postliceală Pedagogică a Universității „Moldova” Iaşi, obținând specializarea de educator – învățător. În anul 2006 a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Al.I.Cuza” din Iaşi, iar parcursul educațional a continuat cu programul de master în „Consiliere psihologică şi educaţională” la Facultatea de Psihologie – Pedagogie din Braşov.

A debutat în cariera didactică în anul 1999 ca învățătoare/institutor titular la Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Pogana, județul Vaslui, unde a activat timp de zece ani. Acolo a trăit cele mai frumoase momente alături de copiii cărora le-a purtat mânuțele, învățându-i să scrie și să citească. Din 2009 și până în prezent lucrează ca profesoară de limba și literatura română la Școala Gimnazială „Principesa Elena Bibescu” – Structură Şcoala Gimnazială „Victor Ion Popa” Bârlad.

Din dorința de a progresa în permanență, a obținut gradul didactic I în învățământ și a urmat stagii de pregătire profesională, desfășurate de Casa Corpului Didactic Vaslui, București, Botoșani, Hunedoara, cursuri care i-au permis să fie la curent cu toate noutățile în domeniul didactic. Pe parcurs, a dobândit competenţe de comunicare și argumentare, participând la conferințe, webinarii, workshopuri pe diferite teme de interes, organizate atât la nivel local, cât și județean sau național. De asemenea, a susținut activități metodice atât la nivelul școlii – Comisie metodică, cât și la nivelul Cercului pedagogic de specialitate.

Având experiență bogată în domeniul managementului echipei, a fost desemnată ani de-a rândul consilier educativ la nivelul școlii, responsabilă a Consiliului elevilor și al părinților. Promovând consecvent imaginea școlii, s-a implicat în diverse proiecte, precum: Proiectul Comenius „Wake Up Europe!”(2014 – 2015), Proiectul European Erasmus+ Funding Opportunities for Youth (2018), proiectele eTwinning „Show me the magic of … spring” (2017), „The beauty of the four seasons” (2017), „A teacher’s job is art or magic” (2018), „Enhancing Resilience Through Positive Conversation” (2019), „Old Traditions, New Traditions in Europe” (2020). De unsprezece ani, doamna profesoară Andreia-Elena Briciu desfășoară, la nivelul școlii, proiecte educaționale locale ce au ca temă cartea și importanța lecturii în viața copiilor, având ca parteneri Biblioteca Publică Municipală „Stroe S. Belloescu” Bârlad, Centrul „Mihai Eminescu” Bârlad și Asociaţia „Myosotis” România. Prin aceste proiecte urmărește dezvoltarea gustului pentru lectură şi valorificarea potenţialului creativ al elevilor, încercând permanent să-i apropie pe copii de universul cărților. Totodată, fiind preocupată de formarea deprinderilor de comunicare şi colaborare între şcolarii din medii sociale diferite şi de consolidare a conceptului de solidaritate socială, a fost implicată în diferite proiecte SNAC și a participat la activităţi de voluntariat în cadrul unor programe organizate de UNICEF și Organizaţia Salvaţi Copiii România.

Din grijă față de fiecare copil în parte, oferă permanent tot sprijinul în cadrul unor activități de învățare remedială a elevilor din categorii dezavantajate și organizează numeroase activități extracurriculare, care aduc zâmbetul pe chipurile celor implicați. Prin intermediul trupei de teatru a școlii, i-a ajutat pe copii să se transpună în rolurile personajelor îndrăgite, apropiindu-i astfel de mirajul scenei.

Doamna profesoară Andreia-Elena Briciu este autoare a trei cărți de specialitate, împărtășind astfel din experiența didactică: „Rolul textului literar în formarea conduitei morale a şcolarului mic”, „Portrete de învățători în literatura română”, „Gândirea critică – premisă a dezvoltării creativității de grup”. În plus, a realizat două auxiliare didactice pentru disciplinele opționale: „Cartea – fereastră spre lumină” și „Să scriem corect românește!” și a fost membră în colectivul de redacție care a realizat diferite ghiduri metodologice, auxiliare școlare și reviste de specialitate. Permanent, a postat materiale didactice pe platformele educaționale RED Vaslui, ASQ.ro și Didactic.ro, pentru a împărtăși din experiența la catedră și altor cadre didactice, dovedind faptul că este un profesor dornic să valorifice noile tehnologii în activitățile de învățare cu elevii și să fructifice experiența și rezultatele obținute până acum și în cadrul proiectului CRED.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.