Oportunitate ratată de primarii vasluieni

Nicio primărie vasluiană sau operator de servicii de alimentare cu apă sau canalizare nu a încercat să acceseze fondurile puse la dispoziție prin Programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare” din cadrul PNRR, în prima sesiune de depunere a cererilor, programată la sfârșitul anului trecut. Asta în ciuda faptului că aproape în orice comună există rețele de apă și canalizare, cele mai multe realizate în ultimii ani, prin fonduri de la PNDL. Acest program este de un real folos atât vasluienilor cu venituri mici, care se pot racorda gratuit la aceste utilități, dar și operatorilor de astfel de servicii, prin mărirea numărului de abonați și, implicit, rentabilizarea activității.

Guvernul decidea în luna mai a anului trecut că, dacă într-o localitate există canalizare, locuitorii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an la sistemul public şi să renunţe la fosă. În caz contrar, amenzile de care erau pasibili locuitorii care nu se conformau acestei obligații puteau ajunge la 10.000 lei! Ulterior, s-a anunțat acordarea unui sprijin financiar celor care nu își permit să plătească o asemenea lucrare. Este vorba despre Programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C1 – Managementul apei, Investiția 3. Sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și canalizare existente”, prin intermediul Administrației Fondului de Mediu. Prima sesiune de depunere a cererilor de finanțare a fost în perioada 1 noiembrie – 15 decembrie 2022, fiind depuse 26 de dosare, până acum fiind aprobate țapte astfel de dosare, pentru branșarea la rețeaua de alimentare cu apă și canalizare a 5.004 de gospodarii.

Niciun dosar nu a fost însă depus de primării sau operatori de servicii de alimentare cu apă sau canalizare din județul Vaslui. Asta în ciuda faptului că aproape în orice comună există astfel de rețele. Doar prin intermediului Planului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), unitățile administrativ-teritoriale vasluiene au obținut finanțare nerambursabilă pentru nu mai puțin de 100 de proiecte vizând înființarea, extinderea sau modernizarea de rețele de alimentare cu apă și de canalizare, inclusiv stații de tratare ori de epurare, multe dintre aceste proiecte fiind deja finalizate. Mulți dintre locuitorii din localitățile rurale în care există astfel de utilități nu și-au permis însă să se branșeze, din lipsa resurselor financiare. Programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare” ar putea rezolva această problemă, fiind adresat familiilor şi persoanelor singure, cu venituri reduse, care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată pe membru de familie. Statul va deconta până la 1.900 de euro pentru racordarea fiecărei gospodării în parte, iar banii vor ajunge direct la firmele care vor face lucrările. Cererile de finanţare pentru plata cheltuielilor de branşare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă şi apă uzată sunt depuse de operatorii de servicii de utilităţi publice, în parteneriat cu administraţiile locale.

Timpul nu este însă pierdut, cu atât mai mult cu cât în prima sesiune a Programului „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare” s-au alocat fonduri de doar circa 9 milioane euro, din alocarea totală de 168 milioane euro. Nu trebuie uitat că la nivelul județului Vaslui, pe lângă obectivele privind rețele de apă și de canalizare deja implementate sau în curs de execuție finanțate prin PNDL sau alte surse, alte 48 astfel de proiecte, depuse în toamna anului trecut, sunt aprobate spre finanțare, prin intermediul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”. Odată cu finalizarea acestor investiții, conectarea familiilor şi persoanelor singure, cu venituri reduse la rețelele de apă și canalizare ar putea fi făcută chiar prin intermediul Programului „Prima conectare”. Cu o condiție: ca primăriile și operatorii de astfel de servicii să depună cereri de finanțare!

Trebuie menționat faptul că, potrivit INS, 40% din populaţia României nu e conectată la sistemul de canalizare, iar România este pe ultimul loc în UE după ponderea locuințelor cu toaleta în interior. Județul Vaslui este pe unul dintre ultimele locuri, la nivel de țară, la acest capitol!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.