Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale se transformă în organizator de spectacole

Consiliul Județean Vaslui ia în calcul transformarea Centrului Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale în Centru Județean pentru Cultură, care va avea o nouă activitate principală, cea de organizare de spectacole. Noul Centru de Cultură se va numi „Dimitrie Cantemir” și urmează să-și desfășoare activitatea în clădirea noului Centru Cultural Județean Multicultural (fosta Casa Armatei), obiectiv a cărui finalizare se speră să fie chiar în acestă vară.

La proxima ședință de Consiliu Județean (CJ) se va lua în discuție transformarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) în Centru Județean pentru Cultură, care, pe lângă compartimentul ce va păstra actuala activitate, de conservare și promovare a culturii tradiționale, va avea un nou compartiment principal, cea de organizare de spectacole și alte activități culturale.

Odată cu înființarea, pe modelul Centrelor de Cultură din județele Neamț sau Suceava, a acestei noi instituții din subordinea CJ, se va trece la reorganizarea activității, iar actualul director al CJCPCT, Lucian Onciu, va trebui ca, în termen de 45 de zile, să prezinte noul Plan de Management, în vederea aprobării și reconfirmării sale pe post.

„Conform Legii, activitatea CJCPCT Vaslui este cumva îngrădită în ceea ce privește organizarea și promovarea de evenimente și activități culturale, în special cele dedicate tinerilor. De aceea, prin reorganizarea CJCPCT în Centru Județean de Cultură, vom păstra compartimentul ce se referă la cultura tradițională, însă ne vom extinde activitatea și în alte domenii artistice, cum ar fi înființarea unei trupe de teatru de revistă, organizarea unui festival de muzică ușoară „Marcel Iorga”, în memoria cunoscutului compozitor vasluian, dar și alte activități culturale, inclusiv organizarea de spectacole de teatru. Vom avea astfel posibilitatea să ne implicăm mult mai activ în viața culturală a județului Vaslui, cu atât mai mult cu cât, în curând, vom avea la dispoziție un nou cadru în care să ne desfășurăm activitatea, Centrul Cultural Județean Multicultural „Dimitrie Cantemir” din municipiul Vaslui, acolo unde, pe lângă birouri și săli de repetiție, vom avea la dispoziție și o sală de spectacole cu dotare de ultimă generație”, a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui.

Cât privește Centrul Cultural Județean Multicultural „Dimitrie Cantemir”, finalizarea și darea în folosință a acestuia este anunțată pentru acest an și, în mod sigur, viitoarea ediție a Festivalului de Umor „Constantin Tănase”, care va avea loc în toamna anului viitor, se va desfășura pe scena Centrului. Construirea Centrului Cultural „Dimitrie Cantemir” a demarat în 2017, după preluarea fostei Case a Armatei, din centrul municipiului Vaslui, însă lucrările au fost mult întârziate după ce constructorul inițial a dat faliment și a fost nevoie de o nouă licitație pentru desemnarea unui nou executant. În prezent, lucrările sunt realizate în proporție de 90%, urmând a se face sistematizarea pe verticală, parcare, spații verzi, accese pietonale și trotuare, dar și lucrări în interior, în special la viitoarea sală de spectacole. În plus, urmează a fi achiziționate și montate echipamentele și mobilierul necesar, respectiv instalațiile de sonorizare și lumini, cele de voce/date, dar și cele de supraveghere video, antiefracție ori avertizare incendiu. Nu în ultimul rând, mai trebuie realizată montarea scenei, a scaunelor și a monoraiului pentru decoruri, în sala de spectacol. În acest sens, Consiliul Județean a alocat suma de 4,5 milioane lei din bugetul pe anul 2023. Până acum, pentru reparațiile capitale și refuncționalizarea fostei Case a Armatei și transformarea acesteia în Centrul Cultural Județean Multicultural „Dimitrie Cantemir” s-au cheltuit nu mai puțin de 24,5 milioane lei, din care 21,114 milioane lei, pentru lucrări de construcții montaj. Restul lucrărilor rămase de executat, inclusiv achizițiile de echipamente și mobilier, reprezintă suma de 5,051 milioane lei, din care 3,658 milioane lei, lucrări de construcții montaj, așa cum reiese din devizul general – rest de lucrări – actualizat, aprobat de către consilierii județeni la începutul acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.