Opt elevi vor reprezenta județul Vaslui la Olimpiada națională de Limba şi literatura română

Etapa județeană a Olimpiadei naționale de limba și literatura română, desfășurată pe 4 martie, a reunit, la Liceul Tehnologic „Ion Mincu” din Vaslui, în cele două secțiuni, gimnaziu (clasele V-VIII) și liceu (clasele IX-XII), un număr de 162 de elevi. În urma examenului, au fost desemnați elevii care vor reprezenta județul Vaslui la etapa națională a Olimpiadei naționale de limba și literatura română și la Concursul național de lectură și interpretare transcurriculară „Ionel Teodoreanu”.

Olimpiada națională de limba și literatura română este o competiție națională de excelență, la care pot participa elevi din toate județele țării. Competiția se adresează elevilor din ciclurile gimnazial și liceal, capabili de performanțe școlare înalte, creativi şi cu un orizont cultural adecvat vârstei.

Elevii din județul Vaslui, care, prin rezultatele obținute la faza județeană a competiției, scalificat la etapa națională a Olimpiadei naționale de limba și literatura română – clasele V-VIII, sunt:

– Aciobăniței Anna, Școala Gimnazială ,,Constantin Motaș” Vaslui, clasa a V-a, profesor îndrumător Doniga Mihaela și profesor îndrumător Lavric Iulian – Centrul Județean de Excelență Vaslui;

– Tiron Luana-Măriuca, Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși, clasa a VI-a, profesor îndrumător Hodea Carmen;

– Vartolomei Ioana-Alexandra, Școala Gimnazială „Mihail Sadovedanu” Vaslui, clasa a VII-a, profesor îndrumător Sofroni Maria-Milica;

– Ciocan Miruna, Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși, clasa a VIII-a, profesor îndrumător Hodea Carmen;

Alți 4 elevi de gimnaziu, clasați pe a doua poziție la etapa județeană, vor participa la Concursul național de lectură și interpretare transcurriculară „Ionel Teodoreanu”. Este vorba despre: 

– Țocu Darius, Școala Gimnazială „Anastasie Panu” Huși, clasa a V-a, profesor îndrumător Irimia Andreea-Cătălina;

– Olariu Alexandra, Liceul Teoretic ,,Mihail Kogălniceanu” Vaslui, clasa a VI-a, profesor îndrumător Munteanu Laura-Mihaela;

– Lungu Miruna, Liceul Teoretic ,,Mihail Kogălniceanu” Vaslui, clasa a VII-a, profesor îndrumător Strat Niculița;

– Petrișor Anca, Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad, clasa a VIII-a, profesor îndrumător Mereuță Andreea-Daniela.

Etapa națională a Olimpiadei naționale de limba și literatura română – clasele V-VIII se va desfășura la Arad, în perioada 10-13 aprilie 2023, în timp ce Concursul național de lectură și interpretare transcurriculară „Ionel Teodoreanu” va avea loc la Iași, în perioada 4-7 mai.

În ceea ce priveşte elevii de liceu care vor reprezenta județul Vaslui la etapa națională a Olimpiadei naționale de limba și literatura română, care va fi organizată la Sibiu în perioada19-23 aprilie, aceştia sunt:

– Scutelnicu Miruna, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, clasa a IX-a, profesor îndrumător Popa Irina și profesor îndrumător Doroftei Mihaela – Centrul Județean de Excelență Vaslui;

– Parfene Andra-Ștefania, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, clasa a X-a, profesor îndrumător Doroftei Mihaela, inclusiv în cadrul Centrului Județean de Excelență Vaslui;

– Herghelegiu Bianca, Colegiul Național ,,Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad, clasa a XI-a, profesor îndrumător Stoica Diana;

– Drestaru Alexandra, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, clasa a XII-a, profesor îndrumător Stoica Camelia.

„Regulamentul specific privind organizarea și desfășurarea olimpiadei naționale de limba şi literatura română” prevede ca la etapa națională a Olimpiadei să participe câte un elev/an de studiu din fiecare județ/sector al municipiului București, primul în ierarhia clasei la care a concurat, cu respectarea punctajului minim prevăzut. În plus, vor participa câte 23 de elevi/an de studiu, care vor fi nominalizați de către Comisia Centrală, pe lista destinată locurilor suplimentare. Totodată, elevii care au obținut premiul al II-lea la secțiunea gimnaziu a Olimpiadei naționale de limba și literatura română se califică la etapa națională a Concursului național de lectură și interpretare transcurriculară „Ionel Teodoreanu”. 

„Le mulțumim pentru susținere tuturor colegilor implicați în organizarea și buna desfășurare a activităților. Felicitări tuturor elevilor și profesorilor îndrumători pentru rezultatele obținute! Mult succes la etapele naționale ale competiției!”, a declarat Cristiana Botan, inspectorul şcolar general al județului Vaslui.

Pentru a se putea califica la faza națională a Olimpiadei naționale de limba și literatura română, elevii participanți la faza județeană au fost condiționați de obținerea a minim 85 de puncte. La nivelul județului Vaslui, au obținut între 93 şi 94 de puncte, elevii de gimnaziu, şi între 90 şi 94 de puncte, elevii de liceu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.