Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat în Parlament, luni, 27 februarie, noile Legi ale Educației, legi care urmează să intre în dezbaterea forului legislativ în cel mai scurt timp. Parlamentarii vasluieni au însă păreri diferite cu privire la unele aspecte din propunerea legislativă. Dacă liderul Organizației județene PNL Vaslui, deputatul dr. Nelu Tătaru, salută noile legi, în forma în care au fost prezentate de ministrul liberal, deputatul PSD Eduard Popica se opune unor aspecte care, în opinia sa, ar putea nu doar dăuna unui învățământ de calitate, dar nici nu sunt în folosul cadrelor didactice și al copiilor.

La Bacalaureat, a cărui nouă formă ar putea intra în vigoare din 2028, vor fi două probe de competențe lingvistice, de limbă străină, „pentru a crește potențialul de angajare”, și va fi introdus bacul tehnologic, iar elevii cu performanțe școlare înalte vor putea promova 2 ani de studii într-unul. Sunt doar câteva dintre noile prevederi ale legilor promovate de către ministrul liberal. Noile legi au fost salutate de deputatul liberal Nelu Tătaru, care, pe pagina sa de socializare, a declarat: „Educația și sănătatea merg mână-n mână. Am mai spus-o, dar o voi repeta de fiecare dată când am ocazia. Poate sunt subiecte care nu generează atât de multe știri…nu atrag atenția sau nu fac atât de mult rating, însă trebuie să fim conștienți de faptul că fără educație nu există progres. Trebuie să susținem performanța și accesul neîngrădit la educație, prevenirea și combaterea abandonului școlar, un învățământ centrat pe elevi și studenți și un act educațional adaptat în funcție de nevoile și dorințele lor, dar și creșterea calității în educație. Avem nevoie de o reformă adevărată a sistemului de educație, în urma căreia elevii și studenții să iasă mai bine pregătiți de pe băncile școlii și să fie pregătiți pentru viață și pentru provocările acesteia. Avem nevoie de copii educați, astfel încât ei să poată deveni salvatorii de mâine, dascălii, IT-iștii, inginerii, constructorii…iar lista continuă”. Dr. Nelu Tătaru făcea referire și la unele prevederi din Lege, respectiv faptul că salarizarea cadrelor didactice urmează a fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie, creșterea, de la 200 de lei pe lună la 450 de lei pe lună, a burselor de merit care vor fi acordate și elevilor care câștigă medalii la sporturi olimpice organizate de Federațiile sportive naționale, stabilirea cuantumului burselor pentru olimpici la 700 de lei pe lună, faptul că elevii cu performanțe școlare înalte vor putea să promoveze 2 ani de studii într-un singur an școlar,
Opoziție, ca între colegi de coaliție
La rândul său, deputatul PSD de Vaslui, Eduard Popica, a făcut o analiză a Legilor Educației, prezentate luni de ministrul Ligia Deca. „PSD susține modificarea legilor educației, dar care să fie în folosul cadrelor didactice și al copiilor” susține deputatul vasluian, pe pagina sa de socializare. „Modificarea legilor învățământului preuniversitar și universitar este absolut necesară, dar trebuie făcută doar în urma unei ample și consistente dezbateri, având în vedere cât de important este acest domeniu, inclusiv pentru ceea ce înseamnă viitorul României. Este foarte bine că, într-un final, ministrul Educației și-a asumat oficial și face publice proiectele legilor învățământului, însă, din analiza făcută de specialiștii PSD, s-a constatat că trebuie corectate câteva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor”, susține deputatul vasluian. „Pentru admiterea în liceu, PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educație de calitate”, declară însă Eduard Popica. „Este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile admiteri, cu propriile subiecte pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției. Probele de bacalaureat nu trebuie înmulțite, PSD privind cu multă rezervă această propunere din proiect. Desființarea liceelor pedagogice și modificarea formării învățătorilor nu e o soluție, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicați. Învățământul special ar trebui, în opinia noastră, să țină cont inclusiv de realitatea bazei noastre școlare. Nu în ultimul rând, Legea Educației trebuie să cuprindă și prevederi în ceea ce-i privește pe copii născuți în diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuți și crescuți în diaspora”, sunt doar unele dintre observațiile pe marginea noilor Legi ale învățământului prezentate în Parlament.
„Pe lângă aceste observații pe marginea proiectelor de lege, PSD are câteva obiective esențiale, strategice, de mare importanță pentru copii și părinți, cum ar fi accesul neîngrădit la educație pentru toți copiii, combaterea abandonului școlar, dezvoltarea unor aptitudini practice și cunoștințe profesionale care să permită un cât mai bun acces pe piața forței de muncă, dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc”, mai arată, în postarea făcută ieri, deputatul PSD Eduard Popica.