Deputatul Popica s-a băgat într-o poză pe la Ministerul Transporturilor și a anunțat construirea șoselei de centură a Hușiului, și nimic altceva. În realitate, ministrul și primarul semnau un protocol pentru studiu de fezabilitate, care, în aceeași realitate, înseamnă doar niște hârtii dinaintea unor foi care vin înaintea …da, ați înțeles, altor multe hârtii. Dar Popica spune că el era cu „calitate”, de „prieten al hușenilor”, și construiește. Noi să-i spunem politică și să tragem repede apa, că prea pute…

Săptămâna aceasta deputatul Eduard Popica ne-a anunțat trimfător și triumfalist că a fost prezent la sediul Ministerului Transporturilor și a făcut minunea! În augusta sa prezență, primarul Hușiului, Ioan Ciupilan, și ministru Sorin Grindeanu „au semnat parteneriatul pentru construirea Șoselei de Centura a municipiului”. Așa a scris Popica pe facebook-ul său, iar ziarele vasluiene s-au și grăbit să dea marea veste. Vasluianul a titrat direct: „Vestea de ULTIMĂ ORĂ pentru hușeni! Primarul Ciupilan a semnat documentul care va duce la construcția șoselei de centură a orașului. „Voi fi alături de domnul primar”, promite deputatul Popica”.
În realitate, așa cum spune chiar comunicatul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ce a fost semnat acolo unde s-a pozat Popica a fost un „protocol de colaborare”, „pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru șoseaua de centură a municipiului Huși”. Deci „protocol de colaborare”, adică că s-au înțeles oamenii ăia ca să facă ceva, și adică niște foi dinaintea unor hârtii care se pun înainte de a face niște foi pe baza cărora se lucrează la niște foi, adică studiul de fezabilitate. Mai exact, comunicatul CNAIR vorbește despre un „Protocol de colaborare între CNAIR și U.A.T. Municipiul Huși, Județul Vaslui pentru “Elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Șoseaua de centură (VO) a Municipiului Huşi””.
Popica, bineînțeles, habar nu avea despre ce vorbește și de ce era acolo, cu toată importanța, pentru că apoi scrie: „este un pas extrem de important, atâta timp cât Studiul de Fezabilitate este deja realizat, el în momentul de față trebuind doar să fie actualizat și completat”.
Asta ar putea însemna că cei doi au semnat un document premergător alocării unor bani pentru realizarea unui studiu de fezabilitate existent deja, bani care să intre direct în buzunarele cuiva. Tot ce e posibil, doar vorbim despre politicieni români, care, poate nu știu și nu înțeleg ei multe, dar la sifonat bani… Ehe!…
300 de membri mititei de partid la fel de habarniști au venit cu like-ul ideologic la postarea deputatului Popica, care construia șoseaua de centură la Huși ca mâine, și alte sute s-au aliniat la articolele din presă, care, și ele, făceau strada gata… pentru hușeni! Totul pentru hușenii!
Iar Popica, în aceeași postare, după ce și-a mai arătat odată preocuparea și prin scris, nu numai în imagini, față de hușeni, a promis că …dacă se mai face o poză prin ministere cu primarul din Huși, el o să fie în cadru: „în calitate de parlamentar al județului Vaslui, dar și de prieten al hușenilor, voi întreprinde alături de domnul primar, Ioan Ciupilan, toate” …fotografiile. Nu, el a scris „demersurile legale astfel încât acest obiectiv să fie dus la îndeplinire”.
Scurtă istorie a lungii istorii a șoselei de centură a Hușiului
Pe 25 septembrie 2009, Compania Natională de Drumuri de la acel timp semna contractul de „Asistență Tehnică pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate, Proiectului Tehnic, Detaliilor de Executie și a Documentației de Atribuire pentru varianta de ocolire Huși”. Nu se știe ce i-a lipsit acestui contract ca să aibă și rezultate vizibile și palpabile, probabil că nu a avut un protocol de colaborare cu fotografii. Dar povestea șoselei de centură a Hușiului are o întreagă istorie în urmă, care trece prin mai multe guvernări, de stânga și de dreapta. Ba chiar fostul premier Ludovic Orban a aprobat „Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Varianta de ocolire Huși, judetul Vaslui”, cel mai apropiat moment de construirea șoselei.
Studiile de fezabilitate sunt acele documente bine plătite către firme specializate, de obicei și ca regulă „prietene” cu politicienii mai ceva decât Popica cu hușenii, cu comisioanele și parandărăturile corespunzătoare, care stau adunate sute și chiar mii prin ministere, vrafuri pline de praf. Ce-i drept în niște sertare ceva mai sus și la îndemână față de protocoalele de colaborare pentru studii de fezabilitate, pe care probabil că lucrătorii de salubritate din ministere le aruncă direct la gunoi fără să observe cineva lipsa.
Dar așa a ajuns politica nostră, de care tot vasluianul s-a săturat până peste cap, cu politicieni habarniști care fac pe eroii, trâmbițează prostește tot felul de promisiuni aiuristice pentru care nu răspund mai apoi și despre care nimeni nu-i întreabă dacă au măcar habar ce vorbesc.