Primarii cer 1,2 miliarde, Consiliul Județean le dă 38 milioane

Dacă necesarul pentru funcționarea și dezvoltarea comunităților dn județ este evaluat de primari la 1,2 miliarde, prin cererile adresate Consiliului Județean Vaslui, instituția centrală a administrației vasluiene le poate aloca doar infima sumă de 38 de milioane de lei, din impozitul pe venit. Banii vor fi repartizați comunelor, orașelor și municipiilor în ședința de astăzi.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se va întruni în ședință astăzi pentru a repartiza către orașe și comune sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2023. CJ-ul are la dispoziție, din impozitul pe venit, suma de 38.176 mii lei care se repartizează integral, în anul 2023, comunelor, orașelor și municipiilor.

Pentru a repartiza fondul de 6 % din impozitul pe venit, CJ Vaslui a chestionat primarii privind necesarul de fonduri pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală și cheltuieli de funcționare, pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

„O primă concluzie ce se poate formula este că necesarul de fonduri solicitat până la această dată este în sumă de 1.279.239 mii lei, iar suma pe care trebuie să o repartizeze CJ Vaslui este de 38.176 mii lei, ceea ce înseamnă asigurarea necesarului în procent de aproximativ 3 %. Având în vedere că sumele solicitate sunt mult peste posibilitățile noastre, am considerat oportun să efectuăm și o analiză riguroasă asupra veniturilor și nevoilor fiecărei unități administrativ-teritoriale în parte, așa cum de altfel s-a întâmplat în ultimii ani”, se arată în referatul la proiectul de hotărâre.

CJ Vaslui propune repartizarea sumei de 9.344 mii lei către 26 de comune. Printre aceste comune se numără Dumești – 100 mii lei; Găgești – 550 mii lei; Arsura – 761 mii lei; Perieni – 500 mii lei; Pogonești – 949 mii lei; Poienești – 500 mii lei; Vulturești – 576 mii lei etc.

De asemenea, CJ-ul propune repartizarea sumei de 1.000 mii lei către comuna Zorleni (cea mai mare comuna din judet), dar și către cele două orașe, Negrești și Murgeni.

„Luând în calcul numărul mare de proiecte pe care le au în implementare, dar și veniturile limitate pe care le vor încasa, propun să repartizăm câte 2 000 mii lei către 2 din cele 3municipii din județ, și anume municipiul Huși și municipiul Bârlad”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Diferența din impozitul pe venit în cuantum de 21 832 mii lei urmează a fi repartizată în cursul anului 2023, în funcție de nevoile fiecărui UAT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.