40.741 de vasluieni la aceeași adresă. Doar Iașul ne „bate”

Odată cu planurile statului de a distribui cardurile de energie, Ministerul Muncii a descoperit o situație aberantă: 550.000 de români au aceeași adresă la sate, iar la orașe există 313.000 colocatari. Județul Vaslui este în top, pe locul doi, cu 40.741 de locuitori care au aceeași adresă. Situația apare în special din cauza lipsei nomenclatoarelor stradale: pe o singură uliță în satele vasluiene oamenii au aceeași adresă.

În încercarea de a distribui cardurile de energie, Ministerul Muncii a descoperit o situație aberantă în orașele și satele țării: mii de români au aceeași adresă, de exemplu 19.000 de oameni locuiesc în același apartament în București. „Sunt sate întregi din România în care la aceeași adresă locuiesc peste 1.000 de persoane.”, a spus ministru Boloș.

În topul județelor cu zeci de mii de locuitori care au aceeași adresă, întocmit de hotnews.ro, județul Vaslui figurează pe poziția a doua, cu 40.741 de locuitori, nefiind întrecuți decât de Iași: 44.415 de locuitori.

La nivel național există 550.000 de cazuri de oameni cu aceeași adresă la sate și 313.000 colocatari în orașe.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat miercuri că Guvernul a adoptat o Ordonanță prin care se reglementează aceste situații descoperite la interogarea bazelor de date.

„Prima problemă și prima măsură de reglementare instituită este cea privitoare la beneficiarii care au domiciliu fără nomenclator stradal, la sate mai ales, în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale, aici este posibil ca beneficiarii noștri să figureze toți la aceeași adresă. Sunt, din estimările noastre, peste 550.000 de astfel de situații. Dau ca exemplu județul Teleorman, unde 40.000 de beneficiari sunt la aceeași adresă. Guvernul a aprobat ca printr-un sistem de declarații pe proprie răspundere și cu informațiile culese din teren prin Poșta Română să ajungem în posesia acestor informații cu beneficiarii noștri și cu clarificarea domiciliului și a situației locative raportate la locul de consum și în acest fel să facem verificările în privința plafonului de venit și respectiv calculul venitului mediu pe mebru de familie per loc de consum și in acest fel beneficiarii să-și intre în drepturi. Mecanismul este relativ simplu. Se va derula începând de luni, 16 ianuarie, până pe data de 1 februarie – vor fi distribuite aceste declarații pe propria răspundere în acele situații pe care le avem în localitățile rurale unde toți beneficiarii figurează că locuiesc la aceeași adresă”, a declarat Marcel Boloș.

„A două măsură și a doua situație pe care am reglementat-o este aceea în care beneficiarii noștri au colocatari care figurează la adresa de domiciliu, dar aceștia nu locuiesc efectiv la acea adresă și nici nu se poate face radierea acestor colocatari de la adresa de domiciu. În acest fel, beneficiarul este pus în situația de a fi exclus din lista de beneficiari. Pentru aceasta, mecanismul aprobat de Guvern este cel în care beneficiarul în cauză, pe baza înștiințării pe care o transmitem pentru fiecare dintre beneficiarii excluși din listă, se va adresa Primăriei din raza de domiciliu de care aparține pentru a i se întocmi o anchetă socială, în care se va valida situația de la fața locului, respectiv câți locuiesc la adresa de domiciliu”, a mai spus ministru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.