Vasluiul, Las Vegas-ul săracilor

„Ce m-a surprins cel mai mult e câte cazinouri sunt, pe fiecare stradă. Cum într-un oraș despre care se spune că e sărac, cu atâția oameni săraci, bătrâni, bolnavi, familii cu nevoi, să existe atâtea cazinouri?!. Peste tot sunt cazinouri, săli de joc și păcănele”. Îmi spunea, zilele trecute, un prieten venit după 6 ani din Anglia acasă, la Vaslui.

Nu poți să nu-i dai dreptate. Oriunde te duci și te întorci la Vaslui dai de un cazinou, o sală de jocuri, o casă de pariuri, aproape în orice bar sau chiar restaurant te-ai așeza, nu poți să-ți bei cafeaua fără auzul pocnelilor de păcănele.

Ba câteodată, cum se vede în această imagine, sălile de jocuri sunt chiar lângă casele de pariuri. Fotografia e făcută pe strada Traian, unde mai există o casă de pariuri, la doar o sută de metri și câteva baruri cu păcănele. Lângă piața cu același nume precum al străzii există un cazinou, ca și pe strada principală, și o altă casă de pariuri alături, o alta pe strada „Carol”, și alta în Cartier. Practic, unde te duci și unde te întorci în Vaslui e cu „noroc”.

„Norocul” te ademenește la tot pasul. În particular, probabil că mulți dintre noi cunoaștem jucători împătimiți, gata să se laude oricând cu „performanțele” lor, banii pe care i-au câștigat. Bineînțeles, mentalitatea lor e asemănătoare cu cea a pescarilor sau vânătorilor: mereu povestesc cum au prins „potul” cel mare, niciodată cum au pierdut. Și e firesc, pentru psihicul uman, pentru instinctul de conservare, care ne face să uităm ceea ce ne dăunează.  

În realitate, casele de pariuri sau cazinourile nu rămân niciodată pierdute de pe urma jucătorilor, iar, în cazul ăsta, al pariorilor, al jucătorilor la păcănele, e cea mai valabilă vorba aceea cu excepția care confirmă regula.

„Banii vin, banii pleacă!”. În orașul reședință din județul despre care se spune că ar fi cel mai sărac al țării, casele de pariuri și cazinourile prosperă, nereglementate de nicio legislație, pentru că politicienii au alte preocupări, cu reclame chiar la televizor.

În municipiul Vaslui știu doar două magazine care desfac produse de îmbrăcăminte fabricate local, doar o făbricuță de îmbrăcăminte și câteva societăți care procesează produse agro-alimentare și le distribuie local au loc în economia vasluiană și mai ales în comerț, unde vin și pleacă banii. În rest, pe străzile Vasluiului se găsesc doar bănci, farmacii, amaneturi și, mai ales, second-hand-uri, ca și baruri. Cum ar putea să intre bani în economia locală?! De unde?! Păcănelele nu crează milionari, nici măcar „de carton”, ci doar, și în cel mai „bun” caz, bețivi.

La nivel național, lucrurile sunt poate mai puțin dramatice ca la Vaslui, dar păcănelele sunt de multă vreme ca un sport național neoficial. În 2019, o statistică arăta că în mediul rural sunt de trei ori mai multe agenţii de pariuri şi jocuri de noroc decât farmacii, cu atât mai puțin dispensare sau spitale. În 2018 erau nu mai puțin de 15.000.

Inutil să mai vorbim „savant” și „științific” despre studiile care arată că aparatele de tip slot-machine, ca și pariurile, prezintă un ridicat risc de a dezvolta dependență.

Din istoria noastră putem să reținem că legionarii, atunci când au ajuns la putere, au interzis jocurile de noroc cu totul, a fost unul dintre primele lucruri pe care le-au făcut.

Totuși, între această măsură extremă și dezmățul hazardului care domnește pe străzile Vasluiului ar trebui să existe un echilibru, niște minime reglementări. Dar parlamentarii români au alte preocupări, după cum știm. Doar un deputat liberal a încercat, prin 2019, să introducă un proiect de lege care viza o taxare suplimentară a caselor de pariuri și agențiilor de jocuri de noroc, în condițiile în care România este singura țară din UE în care acestea sunt libere să-și facă reclamă oriunde și oricât, iar casele de pariuri au ajuns să dea numele lor marilor stadioane, precum în cazul arenei pe care joacă echipa Rapid.

Până când se vor gândi și politicienii să reglementeze domeniul, pe străzile Vasluiului vom vedea în continuare: amanet, casă de pariuri, farmacie, bancă, cazinou, second hand, amanet și bar cu păcănele, iar apoi o casă de pariuri lângă o sală de jocuri, precum în imagine.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.