Vasluiul are Candidat de Maestru al Federației Internaționale de Șah!

Vasluianul Ștefan-Emilian Prisacaru este aproape de a obține titlul de Candidat de Maestru al Federației Internaționale de Șah. Federația Internațională de șah urmează să facă anunțul oficial la începutul lunii decembrie.

Șahistul vasluian a acumulat încă 15,6 puncte Elo în urma participării la Campionatul European de șah pentru juniori de la Ankara, Turcia, totalizând 2176 de puncte în clasamentul Elo.

„Acest an plin de succese și acest titlu de Candidat de Maestru înseamnă pentru mine doar un prim pas spre o carieră de succes”, a spus Ștefan, imediat după ce a aflat vestea obținerii titlului de Candidat de Maestru FIDE.

La Europeanul de juniori de la Ankara, Ștefan-Emilian Prisacaru a fost primul român în clasamentul genera la Open U18, unde a acumulat 5 puncte, după 4 victorii, 2 remize și 3 înfrângeri.

Clasarea pe locul 36 din 85 de participanți este onorabilă, depășind în clasament 17 Maeștri Internaționali și Maeștri FIDE. Ediția de anul acesta a Campionatului European de juniori a avut o participare numeroasă, de peste 1.000 de șahiști care s-au luptat pentru medalii la șase categorii de vârstă, la băieți și la fete.

„Am terminat cu 19 poziții în fața locului de start, înaintea multor campioni naționali, care au beneficiat de mai multe cantonamente și turnee de pregătire, ceea ce îmi dă speranță ca la anul să mă bat pentru medalii atât la Campionatul European, cât și la Campionatul Mondial, deoarece voi fi mai bun”, susține tânărul șahist vasluian.

La Open, U18, masculin, au concurat 85 de jucători din 39 de țări, din care 15 sunt Maeștri Internaționali, 34 sunt Maeștri FIDE și doi Candidați de Maestru.

„La concurs au fost primiți și jucători ruși și beloruși, dar au jucat sub steagul FIDE, în dreptul lor apărând FID. La toate grupele de vârstă au dominat competiția jucătorii din țările ex-sovietice, acolo unde șahul este materie obligatorie, iar loturile naționale lărgite beneficiază de multe cantonamente de pregătire cu foști campioni mondiali, plătite de stat. Așa că jucătorii din Rusia, Belarus, Ucraina, Azerbaidjan, Armenia au cam ocupat primele poziții, alături de campionii din Franța, Germania, Israel, Polonia, Elveția, Austria, care sunt sprijiniți financiar de cluburi puternice”, a spus Ștefan-Emilian Prisacaru.

Federația Internațională de Șah, FIDE (Fédération Internationale des Échecs), acordă mai multe titluri bazate pe performanță şah jucători, până și inclusiv cei foarte apreciați Marele Maestru (GM) titlu. Titlurile necesită în general o combinație de Evaluare Elo și norme (repere de performanță în competiții, inclusiv alți jucători cu titlu). Odată acordat, Titluri FIDE sunt păstrate pe viață, deși un titlu poate fi revocat în circumstanțe excepționale (de exemplu pentru înșelăciune). Titlurile deschise pot fi câștigate de toți jucătorii, în timp ce titlurile feminine sunt limitate la jucătoarele feminine. Multe jucătoare puternice dețin atât titluri deschise, cât și titluri feminine. FIDE acordă, de asemenea, titluri pentru arbitri, organizatori și formatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.