„Nu sunt motive să ne îngrijorăm în ce privește producția agricolă în județul Vaslui”

În ciuda secetei extreme și persistente din acest an, Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, spune că nu există motive de panică. Deși producția agricolă de anul acesta nu se va putea compara cu cea de anul trecut, care a fost un an bun, Crudu spune că fermierii vasluieni sunt dotați din punct de vedere tehnic, au aplicat tehnologii avansate, și de aceea nu sunt motive reale de îngrijorare.  

„Sunt fermieri foarte bine dotați din punct de vedere tehnic, care aplică tehnologii destul de avansate, și de aceea nu cred că sunt motive de îngrijorare. Evident că producțiile agricole din anul 2021, 2022 vor fi comparativ cu anul 2021 , când a fost un an extrem de favorabil pentru agricultori, dar nu sunt motive de îngrijorare”, a spus Gigel Crudu, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de pe News Moldova.

„Din nefericire, nu prea sunt multe măsuri la îndemâna noastră, în condițiile în care seceta se manifestă din ce în ce mai des și cu o intensitate destul de mare. Ca o primă măsură este vorba, evident, de punerea în funcțiune a sistemelor de irgații, acolo unde ele existăm, și dezvoltarea unor noi sisteme de irigații locale. În ceea ce privește județul Vaslui pot să vă spun că în ultimii trei ani de zile, a fost refăcut întreg sistemul de irigații din amenajarea Albița – Fălciu și în prezent se poate iriga pe o suprafață de aproximativ 15.000 de hectare, bineînțeles și în măsura în care producătorii agricoli sunt dotați cu echipamentele necesare, pentru a putea face lucrările respective la culturile pe care aceștia le au înființate”, a spus Gigel Crudu.

Pentru viitor, un motiv real de preocupare ar fi faptu că pământul pe care îl lucrează vasluienii, într-un procent de aproape 85%, este puțin fertil, lucru care îi obligă fermierii vasluieni la cheltuieli mult mai mari în comparație cu cei din alte județe.

„Pe lângă acest program de reabilitare a infrastructurii principale de irigații, foarte mulți fermieri din acea amenajare au întocmit proiecte cu finanțare europeană, sau prin intermediul finanțărilor proprii, au achiziționat echipamente de irigații, au modernizat infrastructura secundară de pe teritoriul organizațiilor utilizatorilor de apă, ca să poată să irige. Bineînțeles, că pe lângă această măsură a irigării, statul a mai intervenit și cu acoperirea până la 50% a energiei necesare pentru irigarea culturilor și, bineînțeles, pentru asigurarea apei până la punerea sub presiune, astfel încât să vină în susținerea fermierilor agricoli”, a mai spus directorul executiv al DAJ Vaslui.

„Din punctul meu de vedere, nu sunt motive să ne îngrijorăm în ceea ce privește producția agricolă la nivelul județului Vaslui. Este adevărat că anul acesta ne confrutăm cu o secetă excesivă și persistentă, care se manifestă pe tot teritoriul județului. Practic, din toamna anului trecut, atunci când a început anul agricol, fermierii s-au confruntat cu o lipsă foarte mare de precipitații, motiv pentru care aceștia au făcut eforturi deosebite pentru înființarea culturilor. Din nefericire, pe tot parcursul perioadei de toamnă și de iarnă nivelul precipitațiilor a fost foarte redus, a continuat și în primăvară. Chiar dacă în lunile aprilie și mai au avut asigurată umiditatea, să zic așa, optim, plantele nu au mai putut să parcurgă etapele optime de creștere și dezvoltare, astfel încât să recupereze ceea ce au pierdut în perioada de toamnă. În privința județului Vaslui, nu cred că există motive de îngrijorare, cred că nici la nivel național, în contextul în care există câteva milioane de hectare de teren la nivel național. De asemenea, sectorul agricol la nivelul județului Vaslui este foarte bine reprezentat, în sensul în care există circa 600 de exploatații agricole comerciale, exploatații care produc pentru piață și care lucrează suprafețe importante de teren. Sunt fermieri foarte bine dotați din punct de vedere tehnic, care aplică tehnologii destul de avansate, și de aceea nu cred că sunt motive de îngrijorare. Evident că producțiile agricole din anul 2021, 2022 vor fi comparativ cu anul 2021 , când a fost un an extrem de favorabil pentru agricultori, dar nu sunt motive de îngrijorare”, a mai arătat Gigel Crudu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.