De la cel cel mai hulit la cel mai apreciat vasluian: profesorul Alexandru Mîță

În niciun an profesorul vasluian Alexandru Mîță a parcursul drumul de la a fi cel mai hulit vasluian la cel mai apreciat vasluian.

Hula și indignarea transmisă de media au dus la demiterea sa din Ministerul Educației, la sfârșitul anului 2020, când „presa de investigație” (sic!) a „descoperit” că dascălul a exprimat „poziții proruse”, dragostea sa nedimulată pentru cultura rusă și constatarea (obiectivă!) potrivit căreia parteneriatul cu SUA este unul „de tip colonial”.

Cooptat în minister în octombrie 2019, Mîță a fost demis de aceeași Mihaela Popa, secretar de stat pentru atragerea de fonduri europene, care l-a adus, în momentul „descoperirilor fulminante” ale presei, secretarul de stat nemaiprididind atunci să-și afișeze „proeuropenismul” și „proamericanismul”, pentru a se disculpa de „fapta abominabilă” de a fi angajat un „prorus” în minister: „Eu sunt pro-americană și pro-europeană.”. „Imediat ce am aflat, i-am cerut demisia”, spunea ea, arătând că nu conta faptul incontestabil că Mîță era un profesionist și un specialist, ci „poziția geostrategică”, care nu poate părăsi linia politică și ideologică. Asta vă amintește ceva? Ar trebui. În comunism puteai să fii cel mai bun în orice, condiția pentru a te realiza profesional era să fii comunist…  

În mod paradoxal, nici aprecierea de care se bucură zilele acestea Alexandru Mîță nu vine ca urmare a exercitării gândirii critice și obiective, ca urmare a recunoașterii valorii personale a omului și a faptelor sale, ci tot ca urmare a ipocriziei și slugărniciei pe care o afișează unii față de ceea ce numesc „valorile europene”, în realitate un conformism și o consonanță mentală stupidă față de ceea ce este deja recunoscut și acceptat.

Profesorul vasluian a câştigat premiul 2021 European Innovative Teaching, decernat de Comisia Europenă, pentru proiectul Erasmus+ „Comics in Teaching Languages / La BD en classe de langues”, prezentat în cadrul unui concurs european. Fătă îndoială, i s-a decernat în urma unei analize obiective. Dar la noi a devenit automat cel mai prețuit vasluian, fără a se arăta în ce constă și cum a fost obținut acest premiu. Doar îl apreciază Europa, nu? De atât avem nevoie să știm…

Dar ipocrizia merge și mai departe, pentru că niciunii dintre cei care arată că îl apreciază acum pentru premiul european obținut nu par să-și amintească măcar, deci nu pomenesc despre „pozițiile proruse”, despre faptul că este filorus și cu atât mai puțin despre „colonialism”, adică ceea ce „condamnau” în urmă cu doar câteva luni.

Nu, acum Alexandru Mîță a devenit doar bun, și atât! Acum e bun pentru Europa, deci e bun și pentru noi. În urmă cu doar câteva luni nu era bun pentru Europa, deci nu era bun nici pentru noi. Așa funcționează „gândirea” românească și vasluiană astăzi. Fără niciun gând mai mult, fără niciun drept la diferență, fără niciun discernământ. Fără a arunca niciun ochi asupra omului în sine, asupra valorii personale, asupra faptelor sale.

Acum, între noile informații despre Alexandru Mîță, care ne încântă pe toți, românii și vasluienii „europeni”, când este vorba despre premiul european obținut, nu s-ar mai potrivit înserată o declarație din trecut făcută de profesor: „Întotdeauna mi-am asumat această rusofilie și pasiunea pentru cultura rusă”. Nu cadrează, deci e mai bine să nu o prezentăm. De fapt, în „gândirea” românească și vasluiană de azi o asemenea declarație nu poate exista, precum nici cea despre poziția României în raport cu noile puteri coloniale, UE și SUA.

Despre Europa și SUA doar cu dragoste! Despre Rusia doar cu ură! Despre situația României doar cu …ipocrizie! Fără niciun gând mai mult, fără niciun drept la diferență, fără niciun discernământ.

Profesorul Alexandru Mîță a fost implicat în mai multe proiecte în domeniul educaţiei şi al managementului, în decursul timpului, gândirea și acțiunile sale au mers și spre Vest, dar și spre Est. În 2013 a înființat chiar la Vaslui ”Asociaţia de Cooperare Strategică, Diplomatică, Economică, Culturală şi Educaţională cu Rusia şi Spaţiul Slav”. În timp ce a continuat să lucreze și să deruleze multapreciatele „proiecte europene”. Acums spune că premiul european obținut reprezintă o realizare importantă în plan personal. Dar mai spune un lucru, și anume că este nemulțumit de faptul că specialiştii în educaţie cu merite deosebite nu sunt întotdeauna promovaţi. Nu sunt, pentru că un specialist în educație sau un om de cultură veritabil știe că există o cultură europeană, pe care poate să o aprecieze sau nu, dar există și o cultură rusă, pe care are dreptul să o aprecieze, în egală măsură. Iar dacă mai este și demn o va spune și public. Dar nu va fi promovat, pentru că afirmarea și cariera sunt rezervate secăturilor politice, care poate că nu știu multe, dar știu ce trebuie să facă pentru a fi promovați …de alte secături politice și mai mari: să fie doar „proamericani” și doar „proeuropeni”. Nu vor câștiga niciun premiu niciodată, și în general nu vor aduce niciun beneficiu celorlalți …Dar cât vor câștiga pentru ei și cei ca ei!…

„A fost o primă ediţie a unui concurs care îşi propune să eficientizeze colaborarea între şcolile europene şi să promoveze exemplele de bună practică în ceea ce priveşte educaţia inovativă şi formarea. Acest premiu înseamnă mult pentru mine, pentru învăţământul vasluian nu înseamnă nimic, pentru că învăţământul vasluian este într-o letargie, singurul lucru care mai contează fiind schimbările în structurile de conducere ale Inspectoratului Şcolar. Din păcate, oricât de bogat în realizări adevărate este CV-ul cuiva, nimeni nu este dispus să promoveze astfel de persoane”, a declarat Alexandu Mîţă.

Momentul de apreciere pentru profesorul cu premiu european s-a încheiat deja. Astăzi ziarele vasluiene au alte știri din domeniul educației: un nou inspector general al Inspectoratului Școlar General, numit politic, în vreme ce fostul președinte al liberalilor bârlădeni a devenit director de școală. Doar competență …politică, iar promovarea …doar politică!

Alexandru Mîţă este profesor de limba franceză la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui și a fost inspector şcolar de limbi moderne. El a mai fost premiat recent în cadrul Concursului „Creatori de educaţie” pentru proiectele „Campus Virtual al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui” şi „Teleşcoala vasluiană”.

2 COMENTARII

  1. Deși sunt prinsă-n treburi până peste cap, la serviciu fiind, nu pot să nu-mi fac timp pentru inegalabilul, mirobolantul și flamboaiantul profesor Alexandru Mîță!!! Nu, după ce i-am cunoscut talentele scriitoricești pe regretatul portal, Vocea Rusiei, nu, după ce m-a uimit (și nu doar o singură dată) cu extraordinarele sale calități umane, cu înțelegerea profundă a multor fațete ale geopoliticii, cu traducerile și adaptările sale de excepție din literatura rusă, demonstrându-mi de atâtea ori rafinamentul intelectual, profesionalismul și dăruirea, prin urmare, nu pot trece mai departe, fără să mă opresc din nebunia acestei zile și fără să-i transmit câteva gânduri de prețuire, de apreciere asupra calităților sale.
    Alexandru Mîță demonstrează (și-a demonstrat și cu ani în urmă) multă inteligență, cultură, pregătire, seriozitate, nu-i absolut deloc de mirare că europenii l-au evaluat la justa-i valoare!
    Îl felicit din toată inima și îi doresc mult, mult succes pe mai departe!!!
    Iar dumneavoastră domnule Pătrașcu, vă mulțumesc mult pentru faptul că l-ați amintit și l-ați descris atât de frumos în paginile blogului, că ați dat prioritate laturii esențiale, de perspectivă a multiplelor sale talente!!! Este necesar să-l sărbătorim în fiecare clipă. Măcar printr-un gând.

  2. Daca ar fi numai cazul lui da astazi sunt promovate nonvalorile. si in cultura,, si in politica și in presa si peste tot

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.