Calitatea aerului în județul Vaslui, mai bună decât anul trecut

0

Specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui raportează o îmbunătățire a calității aerului monitorizată în cele două stații, din Vaslui și Huși. În luni martie, aprilie și mai nu a fost înregistrată nicio depășire la indicatorii de poluare urbană.

În județul Vaslui, calitatea aerului este monitorizată prin măsurători continue în două staţii automate de monitorizare, staţia VS 1, staţie de fond urban (Vaslui, str. Ştefan cel Mare, nr.56) şi staţia VS- 2, staţie de fond urban (Huşi, str. Recea, nr.1).

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vaslui precizează că aceste staţii de monitorizare sunt amplasate în zonă rezidenţială, departe de sursele de emisii locale, pentru a evidenţia gradul de expunere a populaţiei la nivelul de poluare urbană.

În ambele staţii se monitorizează următorii poluaţi: dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx, NO, NO2), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), benzen, toluen, etil-benzen, o,m,p-xileni, pulberi în suspensie (PM10 nefelometric/PM 2.5 şi PM10 gravimetric) şi parametrii meteo (direcţia şi viteza vântului, presiune, temperatură, radiaţia solară, umiditate relativă, precipitaţii).

„În lunile ianuarie si februarie 2021, pentru indicatorul particule în suspensie PM 10 determinat gravimetric s-au înregistrat 4 depășiri ale valorii zilnice de 50 microni, pentru protecția sănătății umane, în stația din municipiul Vaslui”, spun cei de la APM.

„Numărul depășirilor la indicatorul de calitate a aerului PM 10 (particule în suspensie) a scăzut cu 40% în primele două luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Posibilele cauze ale depășirilor, în această perioadă, au fost cele existente în mod obisnuit: trafic auto, centrale termice de bloc, precum și alte surse locale corelate cu condiţiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților”, mai precizează specialiștii APM Vaslui.

Cei care monitorizează calitatea aerului din județ arată că în lunile martie, aprilie și mai 2021 nu au fost înregistrate depășiri la niciun indicator. „Mai mult putem spune că valorile înregistrate la unii indicatori au fost mai mici decât cele înregistrate în aceeași perioadă a anului 2020”, au constatat inspectorii APM Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here