Eduard Popica, deputat de Vaslui: Revocarea Avocatului Poporului, „execuție în Parlament”

0

Revocarea Avocatului Poporului de către coaliția PNL-USR-UDMR, „pe repede înainte”, este considerată de către deputatul PSD de Vaslui Eduard Popica „execuție în Parlament” și „un precedent extrem de periculos”. Ca și în cazul respingerii moțiunii împotriva ministrului Ghinea, parlamentarii puterii nu respectă procedurile parlamentare, consideră Popica. „Ce este cel mai înfricoșător pentru români, este faptul că toate aceste abuzuri se petrec în văzul tuturor, inclusiv de față cu presa națională”, scrie el.  

După respingerea moțiunii împotriva ministrului Cristian Ghinea depusă de parlamentarii PSD, respingere la vot pe care Eduard Popica a contestat-o (citiți aici), în ziua în care deputații coaliției de la putere l-au revocat pe Avocatul Poporului, deputatul PSD le-a scris din nou vasluienilor din fotoliu de parlamentar: „Stimați prieteni, am asistat astăzi, în cadrul ședinței Comisiei Juridice și ulterior în plenul Parlamentului Camerei Deputaților, la una dintre cele mai nocive, dar și fără precedent fapte de execuție care a creat un precedent extrem de periculos pentru instituția Parlamentului”.

Popica explică modul în care a fost revocat Avocatul Poporului și cum nu s-au respectat procedurile și regulamentul Camerei Deputaților: „Parlamentarii României astăzi nu au asistat la revocarea Avocatului Poporului, ci la o execuție la cel mai înalt nivel. Spun asta argumentat, pentru că din punct de vedere tehnic, nu a fost respectată sub nicio formă procedura prevăzută de regulamentul Camerei Deputaților, din următoarele motive: Astăzi, în jurul orei 10:00, am primit prin sms convocarea în cadrul Comisei Juridice pentru a da aviz raportului de revocare din funcție a doamnei Renatte Weber. Conform regulamentului Camerei Deputaților, comisiile se convoacă cu minim 48 ore înainte, ceea ce nu a fost respectat sub nicio formă. În urma convocării, trebuiau să ne fie puse la dispoziție materialul cu privire la revocarea Avocatului Poporului, motivele pentru care se cerea revocarea acesteia, documente care ne-au fost puse la dispoziție în timpul ședinței. În motivele revocării, PNL, USR și UDMR au expus un soi de fapte ce sunt mai degrabă de natură contravențională, fapt ce a creat un precedent extrem de periculos, transformând Instituția Parlamentului României în organ de cercetare sau instanță de judecată”.

„Așadar, toate aceste lucruri expuse mai sus au fost făcute pe repede înainte, solicitările noastre, ale deputaților PSD, solicitări de bun simț, de amânare eventual a ședinței pentru câteva zile, au fost respinse de către USR și PNL”, mai scrie deputatul Eduard Popica.

„Stimați vasluieni, ce este cel mai înfricoșător pentru români, este faptul că toate aceste abuzuri se petrec în văzul tuturor, inclusiv de față cu presa națională. PSD ia în calcul din ce în ce mai serios, ținând cont și de abuzurile de la moțiunea împotriva lui Cristian Ghinea, sa facă plângeri, adresându-se instituțiilor abilitate”, le transmite alegătorilor de acasă parlamentarul PSD.

„Ne îndreptam cu pași repezi și siguri către cea mai neagră perioadă post decembristă, perioada a cărei metehne nu seamănă decât cu instaurarea unei dictaturi comuniste”, concluzionează Eduard Popica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here