Județul Vaslui, cel mai aproape de alegerile din Republica Moldova

Județul Vaslui este mai implicat decât oricând și oricare altul în viața politică din Republica Moldova, în alegerile care urmează, hotărâtoare pentru soarta moldovenilor de dincolo de Prut, prin cei doi parlamentari basarabeni de Vaslui, aleși pe listele AUR: senatorul Andrei Busuioc și deputatul Raisa Enachi. În timp ce încearcă să-și facă datoria de parlamentari de Vaslui, cei doi sunt dedicați cu tot sufletul cauzei unioniste. „O misiune patriotică: Un popor, un singur stat, moldoveni, deci români!”, spune Raisa Enachi.

Pe 27 martie 2021, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partid care a obținut 9% la alegerile din România, de la sfârșitul anului trecut, s-a înregistrat ca partid politic și dincolo de malurile Prutului, în Republica Moldova. La doar o lună distanță președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aleasă în decembrie 2020, a dizolvat legislativul moldovenesc, după mai multe tentative de formare a unei coaliții guvernamentale.

Lupta politică în Republica Moldova se dă între forțele „stataliste”, care doresc consolidarea țării ca stat independent, acestea fiind pro-ruse, și forțele unioniste, care militează pentru unirea cu România, acestea dorind orientarea țării către Uniunea Europeană, într-o primă etapă.

În acest peisaj, AUR, un partid unionist, născut în România, cu foarte mulți basarabeni între membrii săi, inclusiv în funcții de conducere, care a fost votat, de asemenea, masiv de cei din diaspora moldovenească cu cetățenie română, este o noutate absolută pentru următoarele alegeri. AUR reprezintă pentru alegătorul de dincolo de Prut posibilitatea exprimării unei opțiuni fără echivoc în favoarea apropierii Republicii Moldova de România, în detrimentul Rusiei.

În ciuda tuturor speculațiilor, inevitabile într-o campanie electorală, partidului lui George Simion, care în trecut a condus Acțiunea 2000, o platformă unionistă, rămâne cea mai sigură cale de afirmare politică a idei de unitate națională românească în spațiul dintre Prut și Nistru.

„O misiune patriotică: Un popor, un singur stat, moldoveni, deci români!”

O demonstrează cei doi parlamentari vasluieni aleși pe listele AUR, Raisa Enachi, deputat, și Andrei Busuioc, senator.

În timp ce încearcă să-și facă datoria de parlamentari de Vaslui, inclusiv prin inițierea unei campanii, „AUR te ascultă”, prin care îi invită pe vaslueini să-i implice în problemele locale, cei doi aleși basarabeni ai vasluienilor sunt „băgați până peste cap” în alegerile din cealaltă Moldovă.

„Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), partid înregistrat şi la Chişinău, va participa la alegerile parlamentare anticipate din data de 11 iulie. În biroul politic al partidului fac parte şi şase deputaţi şi senatori din Parlamentul României, originari din Republica Moldova. Mă bucur și am onoarea să fac și eu parte din această echipa, care, cu siguranță, va scrie istorie în Basarabia. Suntem convinşi că singura şansă a Basarabiei de a reveni la normalitate este reîntregirea celor două maluri de Prut. Este pentru prima oară în istoria celor două state când un partid există pe ambele maluri ale Prutului. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, scrie Andrei Busuioc pe pagina sa de socializare.  

„În momentul de față, suntem a treia forță politică din România. Sunt mândră că m-am născut în Basarabia, sunt onorată că am fost alească să-i reprezint pe români în Parlamentul României. România s-a trezit, e timpul să se trezească și Republica Moldova. Și-au dorit să ne fie rușine că suntem români, și-au bătut joc de memoria eroilor și înaintașilor noștri. Acum, AUR a trecut Prutul. Mă întorc acasă să-mi fac datoria față de neam, față de români”, spune Raisa Enache într-un clip care anunța intrarea AUR în campania electorală de dincolo de Prut.

„Moldoveni, deci români! Români sunt și în Iași, Chișinău, București sau Bălți, români sunt și la Comrat, Bender, Tiraspol sau în Covasna și Harghita. Și românii s-au trezit. Nu vă fie rușine să fiți patrioți, să vă iubiți neamul, să-i lăudați pe înaintașii noștri, să vorbiți cu mândrie despre Ștefan cel Mare, Alexandru Ioan Cuza și Mihai Viteazul”, le spune Raisa Enachi românilor, în special celor din Republica Moldova.

Angajamentul celor doi basarabeni care îi reprezintă pe vasluieni în Parlament pentru soarta locurilor din care au plecat este absolut. „O misiune patriotică: Un popor, un singur stat, moldoveni, deci români!”, spune răspicat Raisa Enachi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.