În județul Vaslui s-au cheltuit milioane de euro pentru strângerea civilizată a gunoiului, ba chiar colectarea selectivă. Toate comunele au acum platforme ecologice, iar vasluienilor le-au fost împărțite pubele în gospodării, pe care le scot la poartă, pentru a fi preluate. Nărăvarile proaste ale multor vasluieni însă nu au dispărut odată cu aceste uriașe investiții, pentru că în educația și mintea multor vasluieni nu se poate investi fără voia lor. La Iana se aruncă gunoiul, în continuare, în gârlă, în șanțuri și râpe, pentru că …ăsta e obiceiul.
40 de milioane de euro s-au investit în mare proiect „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor Solide – județul Vaslui”, care trebuie să schimbe totul în legătură cu modul în care vasluienii ăși gestionează deșeurile. Din această sumă uriașă s-a construit groapa ecologică de la Roșiești, unde ajunge tot gunoiul din județ, sau ar trebui să ajungă, mai corect spus, o stație de sortare a gunoiului, stații de transfer, s-au construit platforme pentru depozitarea temporară a gunoiului în comunele județului și s-au distribuit gratuit pubele tuturor gospodăriilor din județ.
Ca niciun alt program implementat în județ în ultimii treizeci de ani, toți vasluienii sunt „conectați” la acest mare program, îi provește pe toți. Sau ar trebui să fie așa – iar putem spune, – pentru că în educația și în mintea vasluienilor nu se poate investi fără voia lor.
În comuna Iana gunoiul continuă să se găsească prin gropi, prin râpele de la marginea satului, pe la dosuri, prin șanțuri. O spune locuitorii pe grupul de facebook al comunei, Comuna Iana 2020, după ce unul dintre ei postează fotografia de mai sus cu următorul mesaj: „FELICITĂRI oamenilor care aruncă gunoiu în gârla ,,STUDINET” și conducerii comunei IANA care nu face nimic pentru a stopa și curpșa aceste gunoaie”.
Locuitorii din Iana scriu apoi comentarii. Unul dintre ei spune: „Toate șanțurile și râpile din comună sunt la fel, iar cei în măsură se pare că nu văd”. Altul dă replica: „Ba da, văd, dar se pare că nu îi interesează”. „Să nu mai vorbim de drumurile de după gârla Studineț”, scrie un altul.
„Totul ține de bunul simț al fiecărui cetățean al comunei Iana! Noi ne-am învățat să punem gunoiul în căruță și să-l ducem pe unde apucăm! Dacă primăria ar da amenzi mari, ne-ar lua frica, dar sărim la bătaie rapid!”, scrie un alt locuitor din Iana dezamăgit de comportamentul concetățenilor săi.
„Eu am spus pentru că am muncit la strâns gunoaie. Să strângi câini morți și câte și mai câte nu-i așa ușor. Așa că alții să nu mai arunce gunoaiele așa aiurea, să le pună în grădină la ei sau să le ducă la tomberoane, că acum plătim gunoiul cu toții, ori, cum salut toți oameni și ne respectăm între noi, așa ar fi mai bine și să nu râdem unul de altul”, scrie un alt locuitor.
Concluzia pare să vină din partea unui alt comentator, care spune că până la intervenția autorităților și schimbarea în educația oamenilor nu se poate schimba nimic: „Trebuie scris la garda de mediu, așa nu se face nimic. Am văzut și eu ce este în Studineț, o bătaie de joc la adresa noastră. Dar asta și din cauza educației pe care o avem”.