ACȚIUNI DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII RUTIERI PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER

  În perioada 5-6 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Poliției Rutiere Vaslui și cei ai Secției 6 Poliție Rurală Negrești au acționat preventiv-reactiv, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în vederea prevenirii activității infracționale, creșterii siguranței traficului rutier și prevenirii producerii accidentelor rutiere.

În cadrul activităților derulate de către cei 12 polițiști rutieri împreună cu 2 reprezentanți ai Registrului Auto Român Vaslui, au fost verificate peste 70 de vehicule și legitimate peste 90 de persoane.

 În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 55 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 9.200 de lei.

Dintre acestea, 53 au fost aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). De asemenea, au fost reținute 4 permise de conducere și retrase 7 certificate de înmatriculare.

Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost următoarele: neacordare de prioritate pentru pietoni (2), depășirea limitei legale de viteză cu peste 50km/h (1) și  neoprire la trecerea la nivel cu calea ferată (1).

Cauza care a condus la retragerea certificatelor de înmatriculare a fost: constatarea de defecțiuni tehnice (5), folosirea de anvelope uzate peste limita admisă (1) și transport neautorizat de persoane în regim taxi (1).

Cu ocazia depistării transportului neautorizat de persoane, în regim de taxi, a fost dispusă retragerea plăcuţelor și ale numerelor de înmatriculare, totodată fiind dispusă şi suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului pe o perioadă de 6 luni. În cauză a fost aplicată și o amendă contravențională în cuantum de 1.000 lei.

Exemplificăm :

Miercuri, 5 mai a.c., ora 21:05, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Negrești din cadrul Poliției Orașului Negrești aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe un drum comunal din localitatea/comuna Rafaila, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în străinătate, condus de către un cetățean italian, în vârstă de 61 de ani.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui, în vederea recoltării de probe biologice.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.

Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană ! De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!

Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public !

Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate !

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

Nu consumați alcool sau substanțe interzise! Acestea vă vor scădea capacitatea de reacţie, concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEȚEAN VASLUI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.