Recomandări pentru populaţie privind consumul de alimente în perioada Sărbătorilor Pascale

Direcţia de Sănătate Publică Vaslui face o serie de recomandări pentru populaţie privind consumul de alimente în perioada Sărbătorilor Pascale.

Produsele alimentare (carne de miel şi preparate, ouă, lactate şi brânzeturi, produse de patiserie şi cofetărie), şi nu doar acestea, trebuie să fie achiziţionate numai de la comercianţi autorizaţi, care pot certifica controlul sanitar al produselor.

Comercializarea produselor alimentare este permisă numai în spaţii amenajate corespunzător, autorizate sanitar, dotate cu spaţii frigorifice pentru produsele perisabile (ouă, brânzeturi şi lactate, carne şi preparate din carne, produse de cofetărie).

 În momentul achiziţionării produselor alimentare, trebuie să se verifice aspectul organoleptic, în cazul celor ambalate – prezenţa etichetelor cu elemente de identificare a producătorului, ambalatorului, ingredientele, termenul de valabilitate.

Ouăle trebuie să aibă coaja şi membrana normale, intacte şi curate, termenul de valabilitate trebuie să fie ştampilat pe coajă; în cazul ouălor ambalate, termenul de valabilitate trebuie sa fie marcat pe ambalaj. Ouăle se păstrează până la desfacere sau consum în locuri curate, uscate, la temperaturi între 0°C şi +14°C, ferite de razele solare directe.

Recomandăm populaţiei să aibă un comportament alimentar echilibrat şi să consume cu moderaţie  alimente grase, carne de miel sau alcool.

Atragem atenţia în special persoanelor care au ţinut post înaintea Sărbătorilor Pascale, pentru a fi atente la trecerea la alimentaţia pe bază de carne bogată în grăsimi, care poate cauza de cele mai multe ori probleme digestive. O astfel de alimentaţie ar trebui evitată şi de persoanele care suferă de afecţiuni digestive, afecţiuni hepatice sau pancreatice.

Pacienţii cu diabet zaharat nu trebuie să întrerupă tratamentul indicat de medicul curant, iar pacientii cu afecţiuni cardio-vasculare ar trebui sa ocolească alimentele sărate şi pe cele bogate în grăsimi. 

Recomandăm în continuare populaţiei să evite automedicaţia, iar la primele semne de boală să se adreseze medicului pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

Totodată, în contextul pandemic actual, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui face apel la populaţie să evite zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, zone de trafic intens, zone de recreere;

 • să purtaţi mască şi să păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți;
 • să evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19);

De asemenea, vă recomandăm să respectați cu strictețe regulile de igienă personală, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați.

 • Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.
 • Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
 • Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
 • Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
 • Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
 • Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
 • Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
 • NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.
 • NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.

Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).

 • Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.
 • Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!
 • Doar în cazul urgențelor sunați la 112!

 DIRECTOR EXECUTIV,

MIHAELA VLADA

DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ VASLUI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.