Vine un moment în viața unui om …când își actualizează fotografia de profil de pe facebook. Dar când ești nou prefect, gestul capătă semnificații, lucru remarcat de un „prieten” de-al său, ce constată admirativ că e primul oficial vasluian care face schimbarea, după alegeri. O altă constatare ar fi legată de numărul de like-uri pe care le primește prefectul: triplu față de trecut, când nu era prefect. Deh, foncția!…
Marcel Lăudatu și-a actualizatu fotografia de profil de pe contul său de Facebook, lucru care nu a putut să le scape „prietenilor”, care au început să devină și mai mulți, dar și mai fani, așa cum nu erau înainte, când Lăudatu era mai mult Marcel, și nu era …prefectu’.
„Sunteți prima persoană cu rang înalt din administrația publică Vasluiană, care și-a actualizat fotografia de profil. SUCCES”, îi scrie pe febe un „prieten”, mai nou sau mai vechi, alături de alți „prieteni” cu alte urări și aprecieri. S-ar părea că, devenind prefect, să-ți actualizezi fotografia de profil de pe facebook e deja un merit, e demn de …lăudatu, mai ales dacă alții nu au făcut-o.
Cu toate că după ce a fost numit prefect, la începutul lui martie, Marcel Lăudatu nu s-a mai remarcatu cu nimic, este tot mai apreciatu de către „prietenii” de pe facebook. Așa se face că, dacă înainte de a fi prefect nu strângea 100 de likeuri la fotografiile de profil, acum se „aruncă” înspre 300. Mai concret, în precedenta fotografie de profil a actualului prefect, una prin care spunea „Am încredere în Vlad Voiculescu”, nu a ajuns la 100 de like-uri. Dar poate că era Vlad Voiculescu de vină și pentru asta…
O altă remarcă pe aceeași temă, a ipocriziei, este că, spre deosebire de predecesorii săi, prefectul Marcel Lăudatu, provenind politic din Plus, partidul aliat al USR, nu se mai sinchisește să nu-și arate apartenența politică, în continuare, postând mesaje ale partidului. Chiar dacă conduce o instituție, depolitizată, apoi repolitizată, dar mereu politică, mascat sau „pe față”, dar mai ales chiar dacă face parte dintr-o formațiune politică care a a jurat că va face depolitizarea instituțiilor statului.
Continuând pe linia ipocriziei să vă povestesc și o experiență personală: o mică mostră de ipocrizie umană, dar cu specific autohton: „Mi-a crescut cu 1.000% numărul de like-uri. Acum două săptămâni primeam vreo 30 de like-uri la o fotografie cu mine, acum am peste 300. Despre cererile de prietenie nici nu îți mai spun. Curg!…”, îmi zicea odată un prieten ajuns de la o zi la alta într-o demnitate publică: într-o zi obscur membru de partid, în următoarea într-o funcție cu ceva vizibilitate într-un județ din țărișoara noastră. Îi spun: „Știi cum gândesc ‘admiratorii’ și ‘prietenii’ tăi cei noi, nu? Să-i dau un like acolo, că nu se știe niciodată”…
Și apoi mai este și Mark Twain, bineînțeles, cu un citat pe Facebook, în care spunea: „E mai bine să meriți laude și să nu le primești decât să le primești fără să le meriți”.