Eduard Popica, deputat PSD: „Guvernul de dreapta a reușit să combată democrația și economia, în loc să combată pandemia”

„Măsuri ilogice”. Este concluzia deputatului PSD de Vaslui Eduard Popica după un an de pandemie, punând față în față „milioanele de români care și-au văzut veniturile masiv diminuate și viața distrusă” și măsurile dictatoariale de pe plan sanitar”. „Ne aflăm într-o situație mai gravă decât anul trecut. Lockdown-ul a fost bun doar pentru cei care au câștigat bani din el”, spune Popica.  

„După mai bine de un an de la începutul pandemiei de Covid-19, Guvernul de dreapta a reușit să combată democrația și economia, în loc să combată pandemia. Milioane de români și-au văzut veniturile masiv diminuate și viața distrusă în urma unor măsuri ilogice ale guvernului”, scrie deputatul PSD Eduard Popica, care arată că „pe plan sanitar, deși oamenii au fost forțați să suporte măsuri dictatoriale, ne aflăm într-o situație mai gravă decât anul trecut. Lockdown-ul a fost bun doar pentru cei care au câștigat bani din el. Pentru restul românilor, a însemnat doar sărăcie, iar efectul pe plan sanitar a fost nul”.

„De 6 luni avem impusă carantina de noapte fără a exista NICIUN studiu care să justifice o asemenea măsură. Nu s-a demonstrat nicăieri că virusul SARS-CoV-2 ar fi mai agresiv pe timpul nopții. Scopul acestei măsuri a fost de fapt suprimarea vieții sociale și controlul populației. S-a urmărit transformarea indivizilor în ființe fără viață socială, fără tradiții și fară bucurii. Singura explicație oferită a fost „am preluat datele din Franța” deși în Franța oamenii au un cu totul alt comportament decât în România. În cartierele franceze există o viață de noapte intensă, situație care nu se petrece și în România. I-aș întreba pe guvernanți de ce nu s-au inspirat din modelul Suediei, al Texasului sau al Floridei unde eliminarea unor restricții aberante a dus la scăderea numărului de cazuri?”, le spune cititorilor săi deputatul PSD pe pagina sa de socializare.

Una dintre măsurule contestate de parlamentarul PSD este reducerea programului magazinelor: „De câteva săptămâni programul de funcționare al magazinelor a fost scurtat, iar acest lucru a dus la aglomerație și, implicit, potențial crescut de infectare. În plus, cozile de la magazine s-au mutat la benzinării unde prețurile sunt de câteva ori mai mari. Un mic magazin cu capital românesc e închis, dar o benzinărie cu capital străin care are aproximativ aceeași suprafață rămâne deschisă și vinde produse cu adaosuri de până la 1000%. Cui folosește această măsură? Cu siguranță nu românilor!”

În schimb, parlamentarul de Vaslui oferă o serie de măsuri pe care le consideră eficiente, dacă ar fi fost puse în practică: „Măsurile corecte care trebuiau luate ar fi fost: 

1. Limitarea fluxului de persoane în centrele comerciale, CU PRELUNGIREA programului de funcționare, și eliminarea carantinei de noapte. Adică mai puțini oameni deodată în magazine, dar compensând cu prelungirea programului. 

2. Limitarea numărului de călători din mijloacele de transport în comun, corelată cu acordarea de stimulente pentru firmele care își decalează programul de lucru.

3. Stimularea muncii la domiciliu prin acordarea de către Stat a unor bonusuri (măcar pentru plata utilităților și compensarea pierderilor salariale) pentru toți cei care muncesc de acasă. În momentul de față, cei care muncesc de la domiciliu (deci într-un mediu mai neprietenos!) au o scădere masivă de venituri și astfel munca de la domiciliu, cel puțin in instituțiile publice este descurajată de către Stat.

4. Creșterea capacității de vaccinare (pentru doritori) la minim 150.000 de doze pe zi, corelată cu creșterea capacității pe ATI (unde de un an suntem aproape la același stadiu ca la începutul pandemiei).

5. Măsuri reale de sprijin pentru operatorii economici afectați de restricții (de exemplu, compensarea unui procent din cifra de afaceri avută în 2019)”.

În finalul mesajului său, Eduard Popica scrie: „Pandemia nu se combate prin instaurarea dictaturii și distrugerea capitalului autohton!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.