ACȚIUNE DESFĂȘURATĂ DE POLIȚIȘTII RUTIERI PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER

    În ziua de 5 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier și cei ai Biroului Rutier Bârlad au acționat preventiv-reactiv, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în vederea prevenirii activității infracționale, creșterii siguranței traficului rutier și prevenirii producerii accidentelor rutiere.

În cadrul activităților derulate de către cei 16 polițiști, au fost verificate 155 de vehicule, legitimate peste 180 de persoane și testați alcoolscopic 155 de conducători auto.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 58 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 11.750 de lei.

Dintre acestea, 57 au fost aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). De asemenea, au fost reținute 7 permise de conducere și retrase două certificate de înmatriculare.

Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost următoarele: depășirea limitei legale de viteză cu peste 50km/h (3),  conducerea sub influența alcoolului (3) și depășirea neregulamentară (1).

Cauza care a condus la retragerea certificatelor de înmatriculare a fost: valabilitatea expirată a inspecției tehnice periodice (2).

Cu ocazia derulării acțiunii, s-a constatat și săvârșirea a 2 infracțiuni la regimul rutier, respectiv”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” (2).

Exemplificăm :

Luni, 5 aprilie a.c., ora 07:30, polițiștii Biroului Rutier Bârlad din cadrul Poliției Municipiului Bârlad aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe drumul județean DJ243 din comuna Perieni, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, o autoutilitară înmatriculată în județul Bacău, condusă de către un bărbat de 57 de ani, din Galați.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Municipal Bârlad, în vederea recoltării de probe biologice.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

**

În ziua de 5 aprilie a.c., ora 18:00, polițiștii Biroului Rutier Bârlad din cadrul Poliției Municipiului Bârlad aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe strada Ion Codrescu din municipiul Bârlad, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un buldo-excavator, condus de către un bărbat de 35 de ani, din comuna Smulți, județul Galați.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Municipal Bârlad, în vederea recoltării de probe biologice.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice :

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEȚEAN VASLUI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.