Debutul demarării începuturilor Revistei presei în Vaslui Azi

Începem demararea debutului începuturilor revistei presei în acest ziar local online, Vaslui Azi, rubrică care se dorește săptămânală (de fiecare sâmbătă), cu o știre apărută vineri, 26 februarie 2021, o zi istorică, după cum veți vedea, în cotidianul Vremea nouă: „Lucrările la Varianta de Ocolire a Bârladului continuă (VIDEO)”. O știre care e obișnuită și neobișnuită, în același timp și același spațiu, și vă vom explica optica lui de ce, dar trebuie înainte să remarcăm că Vremea nouă s-a simțit datoare să vină cu dovada: „VIDEO”, scriu mare colegii noștri, ca să nu creadă cumva cineva, vreun pesedist, că vorbesc prostii despre „investiția guvernului liberal”. Iar în video puteți vedea și mai ales auzi bârâiala „glorioasă” a unei mașinării „liberale” care scormonește „investițional” pământurile Bârladului. Se lucrează, domnilor tovarăși! Mergem înainte, că înapoi ne-am împiedica!

Continuarea sfârșitului începutului la blocul ANL

Deci e bine și deci neobișnuită pentru logica noastră, a oamenilor, în general, care logică ne spune că un lucru început continuă până la finalizare (și atunci de ce să faci știre din asta?!), dar obișnuită pentru spațiul carpato-danubiano-pontic, deci și din Podișul Bârladului, unde un lucru început de obicei nu continuă (și atunci cum să nu faci știre când el continuă?!).

Prin urmare, cu zicerea lui Ion Creangă în minte, „Românului i-e greu până se apucă de treabă, că de lăsat îndată se lasă”, trebuie să recunoaștem că Vremea nouă are mare rezon să facă știre din continuarea lucrărilor. Ba eu aș fi pus-o la deschidere și aș fi aplicat și un „INCREDIBIL!”, după obiceiul ziarului, pentru că nu-i de ici de colo la românii noștri în ziulica de astăzi ca ceva început să mai și continuie.

Și dacă nu mă credeți, să faceți bine …sau rău și să treceți pe strada Ceramicii, unde au început anul trecut, prin campania electorală, lucrări la un bloc ANL. Ei, a fost frumos, că am fost și eu acolo și nu degeaba vă zic! S-au făcut poze, s-au dat declarații, soarele era sus pe cer, păsărele ciripeau, la fel liderul liberal Tudor Polak, de a și ajuns deputat, și un alt șef liberal de la ANL, care au spus că au demarat debutul începutului investiției și nu mai pot fi opriți. Ba ne-au arătat și o groapă în care muncitorii turnaseră niște ciment, în mod organizat, nu aiurea, dupe proiect. Acuma, că au trecut niște luni bune de zile de atunci, aș vrea să scriu și eu un update, să bag și un reloaded cu continuarea începutului, ca în presa „de dreapta”, un video în care blocul ANL se înalță văzând cu ochii către același soare. Dar nu-i chip, pentru că de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Băi, da’ nimic! Nici liberalii măcar nu au mai dat vreo declarație, că „Iată continuarea începutului” sau măcar „începutul continuării”. Nu!

Și avem ceva și pentru nostalgici: vă mai aduceți aminte cum se construia pe vremea lui nea Nicu, de mergeai pe stradă și remarcai: „Iaca a mai crescut un bloc”. Unde mai pui că mulți români au aflat despre Casa Poporului, a doua clădire ca mărime din lume (după Pentagon), în 1989, odată cu începuturile „libertății de exprimare”. Ăștia de azi își fac poză la fiecare sută de metri de autostradă, că cine știe ce o mai fi, o cădea guvernul și nu mai apucă…

Obsesia „comunistă” a construirii de blocuri

Nu părăsim deloc tema, chiar dacă trecem la liberali, pentru că s-a întors acasă tânărul lider PNL Tudor Polak. Acasă, la Vaslui, de la București, unde a depus înjurământul pentru popor ca deputat. Nimeni nu știe exact când a ajuns în Vaslui, pentru că nu s-a mai dat jos din mașină. Și asta tot din cauza Primăriei, pe care nu a reușit să o câștige anul trecut, ca candidat al PNL. Nu s-a mai coborât pentru că nu găsește loc de parcare. Nici acum, foarte probabil. O săptămână la rând, unul după altul, zi după zi, ziarele vasluiene au titrat „Deputatul Tudor Polak caută loc de parcare la Vaslui”.

Dacă nu mă credeți, cercetați. Deputatul a anunțat prin ce trece pe 18 februarie, într-o postare pe facebook. Vremea nouă a anunțat chinul parlamentarului pe 23 februarie. Cinci zile a stat bietul nostru politician pe drumuri, că doar nu era să parcheze neregulamentar. Toți știm cât sunt de scrofuloși în a respecta legea oamenii politici români!…

Că mă și gândeam să fac ceva, o echipă de căutare, să-l ajut pe băiatul ăsta, că e păcat de tinerețea lui politică să-și piardă zile întregi, după ce vine de la București, căutând locuri de parcare în Vaslui. Dar apoi mi-am zis că lasă că îl are pe Timofticiuc, șeful de la Vremea nouă, prietenul liberalismului, strateg și ideolog, care e un fel de far din Alexandria pentru liberalii vasluieni, numai că pe orizontală…

Dar ce zice liberalul Polak în postarea amintită. Cică nu are loc de parcare pentru că „blocurile construite obsesiv în ultimii ani rămân la fel de sărace în locuri de parcare ca și până acum” …Cum mă?! „Blocuri construite obsesiv”?! Păi cine are o obsesie în a construi blocuri?! Cine poate să facă o obsesie din a construi blocuri?! Dar când ești liberal în opoziție locală poți să spui orice prostioară, singura condiție e să sune tare…

Drago-beții de la ziar

De Dragobete cineva a fost drago-beat la Vremea nouă că a scris în ziar că „De Dragobete, viceprimarii Vasluiului sunt repuși în funcție cu toată opoziția ciracilor lui Buzatu”. Bine, mă, da’ ce legătura-vura?! Dar Vremea Nouă o dă de Dragobete cu dragoste tradițională, foarte frumos!, dar și politic. De nu poți să te gândești și să speculezi la cum se poate ca să se eziste ceva între dragoste și politică la noi în țara urmașilor uniunii neconsensuale dintre Decebal și Traian. În afara amantelor din funcții, ieri ale pesediștilor, azi ale liberalilor. Nu o întrebăm pe chelnerița de la Iași, numită inginer la Ape de directorul liberal care se recomanda ca „animal politic”, ci pe Timofticiuc de la Vremea Nouă, animalul media al județului. Sensibil ca un elefant, Timon puteam mai bine să scrie: „Și totuși există iubire, și totuși există mister. Dau lumii, dau lumii de știre, iubesc …liberalismul, am curaj …în fața pesedismului și mă tem… de Buzatu”.

Tot Vremea nouă ne bagă un titlul care ne pune pe gânduri: „Povestea incredibilă a Lorenei, supraviețuitoarea crimei care a șocat Poieneștiul”. Păi crima asta, pe lângă faptul că e o chestie destul de personală, când intri în ea nu mai ieși viu. Nu poți să supraviețuiești crimei, pentru că atunci nu mai este crimă.

Ovidiu Munteanu sau matematicianul deraiat din presă al pandemiei

Ei, dar când vine vorba despre calculele de astea complexe, cu mari și imposibile necunoscute, nimic nu îl egalează matematic pe colegul Ovidiu Munteanu. Pentru că primii la supt mingi de tenis trebuie să fim chiar noi. Autocritica, cum ar veni, uitându-ne prin bucătăria proprie. Și ia uite-l într-un colț pe Ovidiu Munteanu, sărăcuțu de el, cu mâna-n barbă, roșu la față, lângă o farfurie cu cartofi prăjiți (neatinsă) fixând cu ochi sticloși titlul de la băgat la gezeata online: „Nici 3% dintre vasluieni nu s-au vaccinat!”. Și cum socoate el asta? Cică 5.500 din 50.000 îi dă fix 3%… Știam că ăsta o comite când e vorba de cifre, dar …chiar nu mi-am închipuit că o poate propti de gard în halul ăsta! N-am zis nimic, că intră în fibrilație când e vorba de cifre. Mi-a mai comis-o la un text despre o moștenitoare care a câștigat în urma unui proces peste o sută de mii de euro, iar el s-a apucat să transforme euro în… lei vechi. De ce, numai el știe. Se enervează rău dacă nu-l lași. Ieri probabil și-a pus pisica să scrie textul, deoarece, chiar și corectat, articolul plimbă o matematică șchioapă de ți-e mai mare dragul. De obicei, acest Pitagora al presei începe calculul la telefon spunându-mi niște cifre aberante, la un moment dat își dă seama, râde aiurea, închide, și intră în sevraj. Pleacă frumos, bătrânește, calculând prima oară pe o foaie cu pixul. Ia apoi calculatorul ăla mic, de buzunar, cu baterii. Nu-i iese cum vrea. Se enervează. Își aduce aminte că a rămas coringent în liceu la materiile reale și se enervează și mai tare. Trece „matematicianul” la calculatorul de pe telefon. Nț!, nu-i bun, mai bine face calculul online. Caută saituri după saituri, pentru că multe din astea îi dau cu virgulă, sunt precise și îl debusolează, după care trece iar la pix și, în final …o comite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.