4.969.384 lei cheltuiți de Episcopia Hușilor pentru activitățile social-filantropice în 2020

În anul 2020, marcat de pandemia de coronavirus, Eparhia Hușilor a intensificat activitățile social-filantropice, numărul total al beneficiarilor proiectelor sociale ale Asociației „Filantropia Ortodoxă Huși”, ajungând la peste 6550 de persoane.

Activitatea filantropică s-a putut desfășura și datorită suportului material și financiar acordat de către unele parohii ortodoxe române din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale (Marea Britanie, Irlanda, Franța), Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei si Portugaliei, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Maria” New York (ROEA), precum și a oamenilor de bine din toată țara, prieteni fideli ai Asociației „Filantropia Ortodoxă Huși”.

Potrivit raportului general pentru anul 2020, prezentat în cadrul Adunării Eparhiale a Episcopiei Hușilor, de sâmbătă 13 februarie 2021, principalele programe și activități sociale derulate în anul 2020 au fost:

  • ,,Un ghiozdan pentru noul an școlar” (ediția aIII-a): 1400 de copii și tineri au primit ghiozdane complet echipate cu rechizite. Acest program a fost extins și în Basarabia pentru 200 de copii. Costul total al programului a fost de 183.830 lei.
  • Caravana „Dar de Crăciun” – Programul a fost destinat în special copiilor aflați în dificultate materială, dar și persoanelor adulte, cu venituri modeste, din Episcopia Hușilor. Programul s-a desfășurat pe întreg cuprinsul Eparhiei Hușilor. Prin intermediul acestuia au fost distribuite unui număr de 3758 de copii pachete cu articole vestimentareîncălțămintedulciurialimentetableteajutor financiar și lemne, costurile totale ridicându-se la 930.000 lei. Programul s-a extins și în Basarabia, în cele 3 Episcopii ale Patriarhiei Române, fiind ajutați peste 500 de copii;
  • „Bucuria e acasă” – Prin extinderea acestui proiect în anul 2020, s-au construit 7 case, complet mobilate și utilate, pentru familii defavorizate și cu mulți copii. Primele trei case au fost oferite beneficiarilor de Ziua Copilului, pe 1 iunie iar restul, cu prilejul caravanei „Dar de Crăciun”. Costurile însumate ale acestui proiect au fost de 850.000 lei.
  • Programul „Biserica și Spitalul, sănătate sufletească și trupească” – În anul 2020, datorită situației pandemice generate de virusul SARS-COV-2, Episcopia Hușilor și Asociația „Filantropia Ortodoxă Huși” s-au implicat în susținerea sistemului medical. A fost donată spitalelor din Vaslui, Bârlad și Huși, suma de 25.000 euro, precum și aparatură medicală, măști de protecție, mănuși, cizme albe de cauciuc și saltele antiescare.

De asemenea, prin intermediul proiectului „De la Oameni pentru Oameni”, din cadrul acestui program, pentru a veni în sprijinul pacienților internați în Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad- Spital suport Covid-19, au fost achiziționate 10 frigidere, saltele antiescare, tensiometre și lenjerii de pat.

S-a desfășurat campania de strângere de fonduri „Împreună ajutăm spitalele din Vaslui”, prin trimiterea unui SMS la numărul 8837 cu textul „Vaslui”. Din banii adunați s-au achiziționat pulsoxiometre, termometre digitale non-contact și viziere.

  • Serviciul de Ambulanță – a fost achiziționată aparatură medicală pentru dotarea corespunzătoare conform standardelor a autospecialelor. Serviciul de Ambulanță este în curs de autorizare.
  • „Pâinea noastră cea de toate zilele” – proiect social prin care se oferă sâptămânal un număr fix de 250 de pâini mai multor persoane nevoiașe din municipiul Bârlad;
  • Programul „Ajutor de urgenţă”, care se desfăşoară permanent, scopul său este sprijiirea persoanelor cu nevoi speciale aflate în situaţie de criză. Sprijinul financiar acordat a fost de 76.360 lei, la care se adaugă ajutoarele materiale constând în alimente, medicamente, îmbrăcăminte, lemne de foc, mobilier.

Așezămintele sociale din cadrul Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Huși:

În anul 2020, în cadrul Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Huși, au funcționat, sub patronajul Episcopiei Hușilor, 5 așezăminte sociale,fiecare dintre ele oferinddouă tipuri de servicii de asistență socială: centru de zi pentru copii și serviciu de ȋngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice:

– Așezământul social „Sf. Ierarh Nicolae” Fălciu;

– Așezământul social „Sf. Stelian” Boţești;

– Așezământul social „Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv” Bârlad;

– Așezământul social „Sfântul Gheorghe” Ghermănești,

– Așezământul social „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” Huși, inaugurat în data de 2 martie 2020;

– Așezământul social „Sfântul Ierarh Spiridon” Bârlad, în curs de pregătire pentru inaugurare.

Toate serviciile oferite de cele cinci așezăminte sociale au fost licențiate, conform legilor în vigoare.

Centre rezidențiale de îngrijire permanentă pentru persoane vârstnice în curs de inaugurare:

           –          „Sf. Proroc Daniel” din Râșcani, Comuna Șuletea

           –         „Sf. Calinic de la Cernica” din Vutcani, Comuna Vutcani

Valoarea totală a ajutoarelor materiale și financiare acordate în anul 2020 a fost de 2.994.317 lei. La aceasta se adaugă suma de 1.975.067 lei, reprezentând costurile cu personalul, investițiile și întreținerea așezămintelor.

Această sumă nu cuprinde și cheltuielile legate de multiplele activități caritabile, ocazionale sau tradiționale ale parohiilor și mănăstirilor, desfășurate în beneficiul persoanelor aflate în dificultate, care nu au fost cuantificate financiar, și nici valoarea produselor distribuite către aceștia în cursul acestui an.

Episcopia Hușilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.