Alianța USR PLUS propune vasluienilor o formula… braziliană de implicare în viața administrativă a orașului: bugetarea participativă. Consilierul local Dragoș Andrei Chirica, inițiatorul proiectului, este de părere că astfel vasluienii vor valora și mai mult ca factori de decizie în dezvoltarea municipiului, iar administrația locală va avea o comunicare și mai constructivă cu cetățenii. Mai jos puteți citi dialogul pe care l-am avut cu tânărul consilier, în care ne spune de ce merită să-și ridice încă o data pesediștii în cap la ședința de luna viitoare a Consiliului Local Vaslui.
Bugetarea participativă a fost adoptată în anii 90 pentru prima dată în Brazilia și s-a răspândit încet și sigur în toată lumea. La noi este implementată cu succes în Brașov și Sibiu, dar începe să prindă contur și în alte orașe. În esență, bugetarea participativă apropie mai mult urechile tari ale primarului și consilierilor locali de șoptirea firavă a cetățenului, fiind un instrument excelent de descentralizare fină a deciziei în administrația publică: o parte din bugetul anual este pus deoparte pentru proiectele inițiate de cetățenii comunități. Baza bugetării participative este dialogul dintre administrație și cetățeni, din acest dialog născându-se interesante proiecte de dezvoltare pentru comunitate, votate apoi… tot de către comunitate.
Ieri, consilierul Alianței USR PLUS, Dragoș Andrei Chirica, a depus proiectul de hotărâre prin care propune la Vaslui bugetarea participativă.
Reporter: O să spună cei de la PSD că iar veniți cu „aroganțe”, „cai verzi pe pereți”. Ați văzut că deja primarul Vasile Pavăl are un sac de proiecte pentru Vaslui. De ce ar trebuie să ne complicăm cu voturi populare, comisii, discuții etc?
Dragoș Andrei Chirica: Să știți că am discutat cu primarul Vasile Pavăl și a spus că ideea este interesantă. Îl vom pune pe lista proiectelor din luna martie. Cei de la PSD din Consiliul Local pot spune ce vor, o și fac destul și de multe ori aiurea în ședințe. Noi, cei din Alianța USR PLUS, știm că avem o misiune: să punem interesul cetățeanului mai presus de orice. Dacă prin bugetarea participativă ne putem apropia mai mult de ceea ce doresc vasluienii în municipiul lor, de ce să nu o facem? Bugetarea participativă dă roade în multe orașe din țară și doar lipsa dialogului și indolența autorităților pot pune piedici acestui tip dezvoltare locală.
Reporter: Ce propune efectiv proiectul de hotărâre pe care l-ați depus?
Dragoș Andrei Chirica: În linii mari, proiectul bugetării participative va avea următorul format: 5 proiecte cu valoare maximă de 200.000 de lei/proiect, valoarea totală a proiectului fiind de 1.000.000 de lei. Facem apoi o pagină web unde vor fi încărcate proiecte și idei ale vasluienilor, după care vor fi listate și prezentate publicului pentru a fi votate: 70% contează votul cetătenilor și doar 30% votul unei comisii din cadrul Primăriei. Domeniile care se încadrează în bugetul participativ sunt: infrastructura stradală, mobilitate urbană, amenajare de spații verzi, locuri de joacă, amplasare de mobilier urban, educațional, sportiv, cultural, social, sănătate, protecția mediului și digitalizare.
Reporter: „Iar facem o comisie? De câți comisari avem nevoie în orașul ăsta?”, parcă îl și aud răcnind în difuzor pe consilierul PSD Leonard Negruți.
Dragoș Andrei Chirica: Nu facem comisii ca să ne aflăm în treabă. Din comisia aceasta nu vom face parte noi, consilierii locali, ci angajații Primăriei Vaslui. Orice domeniu în care sunt implicați bani publici trebuie supervizat. Toate aceste comisii au drept scop buna funcționare a administrației publice, nu ne-am trezit noi, PNL-USR PLUS, să facem comisii pentru ca să spună lumea că facem și noi ceva.
Reporter: Cu ce este diferit bugetul participativ de articolul 136 din Codul Administrativ, care stipulează că cetățenii pot elabora și iniția proiecte?
Dragoș Andrei Chirica: Păi este diferit față de articolul respectiv, deoarece bugetul participativ implică și mai mult comunitatea locală. Este un plus de implicare pentru cetățeni. Cetățenii pot vota oricare proiect doresc să fie implementat din banul public. Este ca un concurs de proiecte care are deja pregatită o finanțare. Părerea mea ar fi că social-democrații ar trebui să voteze acest proiect, pentru că este benefic comunitații din care fac parte. Cine știe, poate chiar un votant sau simpatizant PSD sau poate chiar un consilier PSD câștigă o finanțare de 200.000 de lei.
Reporter: Deci va fi meci mare în ședința din martie?
Dragoș Andrei Chirica: Nu e nicio problemă, cu acest proiect simt că jucăm acasă, că avem stadionul de partea noastră!